english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
liberecke_strechy_v_rize_2
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Liberecké střechy v Rize

Dne 1. listopadu 2011 se uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Liberecké střechy ve Velkém sále Domu architektů v Rize za účasti samotných autorů – libereckých fotografů Daniela Dostála a Lenky Kroupové Dostálové, jejichž cesta do Rigy se uskutečnila za finančního přispění Libereckého kraje. Vernisáž zahájil projevem velvyslanec T. Pštross. Výstava potrvá do 30. listopadu.

Připomeňme, že Dům architektů, patřící Lotyšské asociaci architektů, se nachází v jedné z nejstarších obytných budov rižského Starého města. I tato instituce se řadí mezi naše partnery: v roce 2001 jsme zde představili kolekci koláží J. Koláře a jeho současníků, v roce 2008 výstavu Krásy českého baroka ve fotografiích Vladimíra Uhra a v roce 2009 výstavu Českého architektonického kubismu 1911-14. Nejen proto, ale především pro námět výstavy jsme ji opět oslovili ke spolupráci.

Spojujícím prvkem pro prezentaci tohoto českého města v Lotyšsku je fakt, že  Liberec, jako jediné české regionální město, hostilo letos výstavu Rižská secese bývalého architekta města Rigy J. Dripeho. Zde se také liberečtí fotografové setkali při zahájení výstavy s lotyšským velvyslancem v Praze, a z tohoto podnětu nám byla výstava Libereckých střech nabídnuta. Jedná se o kolekci 50 velkoformátových fotografií, zachycující město z neobvyklých výškových pohledů, a jejichž pořízení bylo mnohdy fyzicky náročné, někdy až riskantní. Výsledkem ovšem jsou unikátní snímky. Mnohé z těchto pohledů totiž již nebude možné nikdy realizovat, neboť vznikaly z plošin jeřábů dnes již dokončených staveb. Pořizování snímků probíhalo více než dva roky a výstava se v samotném Liberci stala velkou událostí. Rovněž tato výstava je největší zahraniční prezentací Liberce vůbec, proto liberecká radnice podpořila účast fotografů na zahájení výstavy v Rize. Pro rižskou výstavu byla vybrána užší, reprezentativní kolekce, která představuje libereckou architekturu, „architektonický dialog“ mezi jednotlivými styly i budovami, jakož  i město samotné ve svých proměnách. 

Výstavu zahájil velvyslanec T. Pštross a oba čeští fotografové. Perličkou pro všechny přítomné byla také účast liberecké rodačky lotyšského původu, matky protokolářky lotyšské Saeimy. Zahájení se zúčastnili, kromě jiných hostí, zástupci médií, kterým pracovníci ZÚ poskytli interview. Z cesty po Lotyšsku a o prezentaci výstavy bude fotografy připravena reportáž pro Mladou frontu a liberecká média.    

V rámci výstavy se na konci listopadu v Domě architektů uskuteční předávání cen z MDVV Lidice, kde jedním z letošních témat byla právě architektura. Navíc byla dohodnuta spolupráce s fotografy na dalších projektech a na příští rok připravujeme putování výstavy po lotyšských regionech, kde by se mohla stát prostředníkem k navázání spolupráce Liberce s některým lotyšským městem.

Galerie


Liberecké střechy v Rize