english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Ogre

Dne 16. února 2011 byla v Centrální knihovně města Ogre slavnostně otevřena výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi, která zde zahájila svou letošní pouť po lotyšských regionech. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům konkurzu pod názvem Proměny PET lahve, který byl při příležitosti výstavy vyhlášen pro základní školy ve městě a okresu. Výstavu projevem zahájili velvyslanec T. Pštross, zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu, a starosta okresu. Výstava potrvá do 8. března.

Jmenovaná výstava byla vloni úspěšně prezentována při oslavách Dne Evropy, v obchodním domě RIMI v Bausce u příležitosti podepsání partnerské smlouvy mezi českým Náchodem a lotyšskou Bauskou a na závěr roku společně s dětským uměleckým konkursem v Lotyšském muzeu přírody, jejíhož zahájení se zúčastnil i lotyšský ministr životní prostředí a pro místní rozvoj. Na základě velkého ohlasu z předchozích projektů jsme pojali záměr pokračovat v její prezentaci i v tomto roce v lotyšských regionálních městech, z nichž prvním ze sedmi plánovaných se stalo právě Ogre (zde jsme v roce 2007 prezentovali výstavu Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů a v roce 2009 výstavu …a přijely tanky – 1968/69). 

Po zahajovacích projevech zástupců všech organizátorů a starosty okresu, byly vyhlášeny výsledky konkurzu, do kterého své objekty vytvořené z PET lahví zaslalo více než 30 žáků z místních škol a škol okresu. Z každé věkové kategorie, tj. 7-10 a 11-15 let, byly vybrány tři práce, jejichž autoři obdrželi cenu sympatií a další dárkové předměty od jednotlivých institucí. I neocenění účastníci konkursu nezůstali zkrátka - obdrželi upomínkové předměty od Rady okresu Ogre, ZÚ Riga a zajímavý dokument o zpracování tříděného odpadu v Lotyšsku na nosiči DVD od Lotyšského zeleného bodu. Práce budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně.

Všichni účastníci pak u malého pohoštění ocenili spojení umělecko estetického a vzdělávacího obsahu výstavy, dětskou kreativitu, nápaditost i zručnost, s jakými děti přistupovaly k vytvoření svých PET objektů, i výchovný záměr celého projektu, díky kterému se děti učí zamýšlet se nad otázkami životního prostředí a jeho ochrany prostřednictvím umění.  

Zahájení výstavy byla věnována nemalá pozornost místních médií, jak tisku tak regionálního televizního vysílání. Velvyslanec T. Pštross poskytl interview pro místní televizi.

Galerie


Pocta PET lahvi v Ogre