english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Jékabpils

Dne 10. března 2011 byla v Centrální knihovně města Jékabpils slavnostně otevřena výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi. Jednalo se o její druhou letošní regionální prezentaci. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům konkurzu pod názvem Proměny PET lahve, který byl při příležitosti výstavy vyhlášen pro základní školy ve městě a okresu. Výstavu projevem zahájili kulturní referent ZÚ Riga, zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu, ředitelka knihovny a vedoucí kulturního odboru městské rady. Výstava potrvá do konce března.

Výstava, která po městě Ogre, navštívila město Jékabpils obohatila naše kulturní vztahy s tímto městem. Od roku 2006 se jednalo již o 5 kulturní prezentaci našeho úřadu v tomto regionálním městě, a jak zdůraznila ředitelka místní knihovny, všechny předchozí projekty zůstávají v živé paměti místních obyvatel. 

Výstavu zahájili zástupci všech zúčastněných institucí a poté byly vyhlášeny výsledky konkurzu. Tentokrát bylo velmi obtížné vybrat z velkého množství vytvořených objektů  z PET lahví, neboť své práce zaslalo 155 žáků z 10ti místních a okresních škol. Z každé věkové kategorie, tj. 7-10 a 11-15 let, byly vybrány tři práce, jejichž autoři obdrželi cenu sympatií a další dárkové předměty od pořadatelů projektu. ZÚ Riga dokonce ocenil vskutku umělecky vytvořenou kolekci 25 plastových květinových variací, které samostatně vytvořili prvňáčci 3. Jékabpilské střední školy. Své ceny předala i knihovna a místní samospráva. Neocenění účastníci konkursu si odnesli DVD Lotyšského zeleného bodu s dokumentem o zpracovávání tříděného odpadu v Lotyšsku. Práce budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně.

Všichni účastníci pak u malého pohoštění, kterého se zúčastnil i starosta města (z pracovních důvodů se nemohl výstavu zahájit osobně) nešetřili chválou na tento projekt, který nejmladší generace nutí k zamyšlení nad životním prostředím a zároveň rozšiřuje umělecké cítění mladých autorů. Také zde byla výstavě věnována značná pozornost médií.

Galerie


Pocta PET lahvi v Jékabpilsu