english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Alúksne

Dne 4. listopadu 2011 byla zahájena v Alúksněnské městské knihovně výstava „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. Je to již letošní šestá regionální prezentace této výstavy. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům soutěže pod názvem Proměny PET lahve, která byla při příležitosti výstavy vyhlášena pro základní školy ve městě a okresu. Výstavu projevem zahájili starosta Alúksněnského okresu, kulturní referent ZÚ Riga a zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu. Výstava potrvá do 10. prosince.

Po městech Ogre, Jékabpils, Preili, Kráslava a Madona výstava pokračuje „podzimním cyklem“. I příhraniční město Alúksne jsme již třikrát navštívili s českými výstavami – Karel IV a kultura mezi centrem a periferií, Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů a Toison d´dor v letech 2005-07.

Výstavu projevem zahájili zástupci všech zúčastněných institucí a starosta Alúksněnského okresu. Po úvodních slovech byly vyhlášeny výsledky soutěže. Do místního konkurzu své práce z PET lahví zaslalo 70 žáků z několika místních škol i škol okresu. Jako v předchozích případech organizátoři ocenili více prací, než bylo stanoveno podmínkami konkurzu. Cenu za okresní radu předal i starosta. Opět jsme viděli nápaditost, kreativní přístup a zručné zpracování uměleckých předmětů z netradičního materiálu. I neoceněné děti obdržely ceny útěchy od knihovny, Lotyšského zeleného bodu i ZÚ Riga. Práce dětí budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně.

Jak v neformálním rozhovoru po zahájení výstavy řekl starosta okresní rady, město má velký zájem o navázání spolupráce s českým městem. Město má dobrý potenciál kulturní, sportovní, ale také ekonomický – leží na hranici s EE a RF.

Galerie


Pocta PET lahvi v Alúksne