english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České filmové komiksové komedie na filmové přehlídce v Rize

Dne 21. března 2012 byly v rižském kině Splendid Palace v dvojprogramu představeny české filmové komedie V. Vorlíčka Kdo chce zabít Jessie a O. Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Filmy byly uvedeny v rámci filmové přehlídky „To, co nesmíš nevědět VIII – Kino a jiná umění“. České filmy pro přehlídku zajistil ZÚ Riga. Filmovou seanci zahájili kulturní referent ZÚ Riga a vedoucí lotyšského komiksového vydavatelství.

 

Od roku 2009 byla česká kinematografie těmito snímky zastoupena v pořadí již na páté filmové přehlídce a opět s velkým úspěchem dle hodnocení jak pořadatelů, tak diváků. V rámci tématu tohoto cyklu se české komedie, které syžetově vycházejí a kombinují komiksový žánr, objevily vedle snímků s výtvarným (Caravaggio, Oviri, Americký přítel) a literárním (Jane Eyre) zaměřením.

Filmy uvedl kulturní referent ZÚ Riga s připraveným exkurzem po bohaté historii českého komiksu od původního Ferdy mravence, Rychlých šípů, K. Saudka, samizdatového Kombajnu, dětské komiksy 70. a 80. let (Čtyřlístek, Barbánek, Kocour Vavřinec či Cour a Courek) až po současnost (české dějiny v komiksovém provedení, Kytice či Bílý potok a jeho zfilmování) s bohatým vizuálním doprovodem, který měli diváci možnost shlédnout na velkém plátně. Velmi pak zaujaly informace o českém komiksovém vydání lotyšského klasika K. Skalbeho v roce 2009 či donedávna neznámý americký politický komiks o M. Horákové Nepřemožitelná. Následující řečník byl lotyšský vydavatel komiksů švýcarského původu, který přednesl vyčerpávající přednášku o původu, vývoji, trendech a významných autorech tohoto žánru ve světě.

Pro značnou odlišnost obou filmů v technické kombinaci kresleného komiksu jsme nakonec promítli oba snímky v dvojprogramu a udělali jsme dobře. Nejenže jsme vzdali hold klasikovi českého komiksu K. Saudkovi, ale většina z cca 150 návštěvníků shlédla oba filmy a jejich reakce byly naprosto úžasné. Dobře se bavili a z kina odcházeli v dobré náladě. To také potvrdily jejich četná následná písemná poděkování.