english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Fotografická výstava Ještěd – můj domov v rižské televizní věži

Dne 19. května 2012 se v rižské televizní věži uskutečnila vůbec první zahraniční výstava, a to vernisáž výstavy velkoformátových fotografií libereckých fotografů Daniela Dostála a Lenky Kroupové Dostálové pod názvem Ještěd – můj domov. Výstava potrvá do konce roku a je začátkem rozvíjející se spolupráce s městem Liberec. Výstavu zahájili projevem velvyslanec P. Šepeľák a obchodní ředitel Státního lotyšského televizního a rozhlasového centra.

Při loňské prezentaci výstavy fotografií manželů Dostálových s názvem Liberecké střechy v Domě architektů v Rize, kteří se zahájení své výstavy osobně zúčastnili, vznikl při návštěvě rižské televizní věže nápad uspořádat fotografickou výstavu o dominantě libereckého okolí, a to o televizní věži Ještěd, jejímž cílem by bylo nejen zpopularizovat tuto českou významnou architektonickou stavbu v Lotyšsku, ale zároveň přiblížit liberecký kraj jako přitažlivou turistickou destinaci.

Pro zahájení výstavy byl zvoleno datum letošní Muzejní noci, a naše výstava se tak stala její součástí, neboť i televizní věž je pro tuto příležitost bezplatně přístupna všem zájemcům. Druhou zajímavostí je, že za 25 let existence rižské televizní věže šlo o vůbec první zahraniční výstavu v této budově. V zahajovací řeči velvyslanec P. Šepeľák připomněl některá technická a historická data televizní věže Ještěd a podtrhl, že vyhlídková terasa, kde je výstava instalována se nachází ve stejné úrovni, jako vrchol ještědské věže. Na závěr rovněž vyzval zástupce centra ke spolupráci s městem Liberec, který si v příštím roce připomene 40. výročí zahájení provozu Ještědu, a který si přeje výstavu, jejímž základem bude současná kolekce fotografií, rozšířit o výstavu o rižské televizní věži, která se svými 368 metry je nejvyšší svého druhu v zemích EU. Obchodní ředitel Státního lotyšského televizního a rozhlasového centra poděkoval za tuto krásnou výstavu i nabídku a za centrum daroval velvyslanci v kůži vázanou návštěvní knihu s logem centra, vytvořenou pro tento účel, do níž předseda představenstva centra, a následně velvyslanec napsali první zápisy. Rovněž pro účastníky zahájení byla výstava příjemným zpestřením, neboť nádherné počasí skýtalo velmi hezký pohled na Rigu a okolí, a pro mnohé Rižany, jak se přiznali, to byla vůbec první příležitost k návštěvě televizní věže.

Nejen přitažlivé fotografie, ale i propagační materiály o Liberci a libereckém kraji nadchly naše hosty i naše partnery na tomto projektu, kteří neskrývali zájem toto město navštívit. Výstava bude dlouhodobě zdobit vyhlídkovou terasu do až konce roku a průvodci si připravili text i o české televizní věži, by mohli návštěvníkům podat informace i o ní. Věříme, že i dalším turistům naše výstava připraví stejný zážitek a probudí v nich zájem navštívit tento český region.  

Nabídka města Liberec na uspořádání společné česko-lotyšské výstavy v roce 2013, kterou tlumočil velvyslanec ve svém projevu, byla velmi kladně přijata a evidentně dala impuls lotyšské straně o vytvoření vůbec první fotografické výstavy o rižské televizní věži, která by nejen reprezentovala rižskou dominantu, ale také dala příležitost předním lotyšským fotografům z fotoklubu Riga, jehož vedoucí se zahájení zúčastnila, představit své umění v těchto tématických fotografiích v Čechách.

Galerie


Ještěd - můj domov