english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kinoautomat - zlatý hřeb mezinárodního festivalu krátkých filmů 2ANNAS v Rize

Ve dnech 28. a 29. května se v rižském kině Citadele uskutečnily dvě projekce slavného Kinoautomatu R. Činčery v rámci 17. ročníku Mezinárodního festivalu krátkých filmů 2ANNAS. Interaktivní projekci moderovala Alena Činčerová, osvětlení zajišťovala A. Sirotková a za technickým pultem filmový příběh dle hlasování diváků řídil M. Plieštik. ZÚ Riga se na projektu finančně spolupodílel. Obě projekce zhlédlo cca 300 diváků.

Po obnovení technického hlasovacího zařízení se premiéra Kinoautomatu uskutečnila v roce 2006 v Londýně. Od té doby navštívila několik měst po celém světě (Miláno, Sarajevo, Newcastle, Brusel, Washington, New York) a díky nasazení organizátorů festivalu 2ANNAS, neboť se jedná o finančně i technicky velmi náročný projekt, se Riga stala jedním z mála míst, kde místní publikum mělo možnost zúčastnit se prvního světového filmového interaktivního experimentu Kinoautomat, který se po montrealské premiéře na EXPO 67´ a pražské premiéře v roce 1971 na dlouhá léta stal z ideologických důvodů tresorovým filmem. Jeho „životní“ příběh je zářnou ukázkou zlovůle censury a nakládání s produkty génia českého národa tehdejšího režimu.

Ve velmi důležité roli moderátora filmu, který diváky filmem provází, i s filmem komunikuje, se představila dokumentaristka Alena Činčerová, dcera tvůrce Kinoautomatu, která má zásluhu na obnovení a modernizaci celého složité technického a hlasovacího zařízení. Ačkoliv byl film uveden v angličtině, každé představení přilákalo cca 150 diváků (jak jsme zjistili hned z úvodního hlasování, věkové složení do 42 let bylo v naprosté převaze), kteří film přijali s nadšením a ocenili jej na závěr bouřlivým potleskem.

Film dokázal, že i po tolika letech je filmovou lahůdkou a neztratil nic na své originalitě, a tak díky zásluze dědičky A. Činčerové se s tímto českým unikátem mohou opět filmoví nadšenci seznamovat i dnes.

Galerie


Kinoautomat