english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Občan Havel na filmovém festivalu Dnů Frankofonie v Rize

Dne 26. března 2012 se v rižském kině K-Suns uskutečnila projekce dokumentu P. Kouteckého Občan Havel. Český film byl součástí filmového festivalu uvedeného v rámci Dnů Frankofonie v Lotyšsku. Film pro festival zajistil ZÚ Riga. Film přilákal cca 90 zájemců.

 

S příchodem nového velvyslance P. Šepeľáka se ZÚ Riga se stal členem frankofonního sdružení v Rize, kam již patří ZÚ Francie, Švýcarska, Belgie, Kanady, Řecka a Moldávie. Z tohoto důvodu jsme se také poprvé aktivně zúčastnili Dnů Frankofonie, kterou v Lotyšsku pořádá Francouzský institut. Tento fakt byl také několikrát veřejně zdůrazněn velvyslankyní FR, a nejvíce prostoru mu byl věnován při tiskové konferenci v konferenčním sále MZV LV, za účasti lotyšského zaminira, velvyslanců všech zúčastněných zemí a četnými zástupci lotyšských médií, kterou dne 16. března byly dny zahájeny. 

Pro festival byl vybrán dokument P. Pouteckého Občan Havel nejen pro jeho dokumentární kvality, ale také jako hold osobnosti nedávno zesnulého V. Havla, který i zde v Lotyšsku měl řadu obdivovatelů a příznivců (např. bývalá lotyšská prezidentka Vaira V. Freiberga), ať již jako politik, či dramatik.a spisovatel. Také v reakci na skon V. Havla starosta Rigy ihned navrhoval pojmenování jedné z rižských ulic jménem tohoto významného českého politika. Film, který byl uveden v rámci Frankofonie s francouzskými titulky a v povinném lotyšském překladu, shlédlo cca 90 diváků.

Závěrem připomeňme několik politických a kulturních událostí, které Václava Havla v Lotyšsku zviditelnily. V 90. letech 20. století časopisecky přiblížil lotyšským čtenářům řadou statí, článků i her V. Havla překladatel a novinář V. Kraučis (v roce 1989, ještě dva týdny před vyjádřením oficiálního nesouhlasu Svazu lotyšských spisovatelů, zaslal tehdejšímu předsedovi vlády L. Adamcovi telegraficky soukromý protest proti uvěznění Václava Havla. Ze svého rozsáhlého archívu mj. sestavil knihu článků z lotyšského tisku o Václavu Havlovi, kterou V. Havlovi předala tehdejší lotyšská prezidentka Vaira Víķe Freiberga při své oficiální návštěvě ČR v roce 2003). Václav Havel oficiálně Lotyšsko navštívil v roce 1996. Velkou popularitu si získal v roce 2001, kdy na konferenci „Europe’s New Democracies: Leadership and Responsibility“ v Bratislavě ve svém projevu jasně podpořil úsilí pobaltských států o členství v NATO. S jeho divadelní tvorbou se Lotyši mohli seznámit v roce 2002, kdy byla uvedena vůbec první (a dosud jako jediná) lotyšská premiéra jeho hry “Protest“ za spolupráce ZÚ Riga, s jeho filozofickými i životními názory a jako bojovníkem za demokracii prostřednictvím lotyšského překladu Dopisů Olze v roce 2009 a stejnojmenné výstavy. V roce 2007 ve městě Liepája proběhla výstava Václav Havel v proměnách Evropy.