english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
den_evropy_v_rize2012_7
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Příspěvek ČR k oslavám Dne Evropy 2012 v Rize

Dne 12. května 2012 proběhla již počtvrté v rižském parku Vérmanes dárzs akce pod názvem Zahradní slavnosti Evropské unie, kterou se oslavil Den Evropy a Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity prostřednictvím odpoledního hudebního kulturního programu a tématického stanového městečka. Z ČS EU v Rize byla ČR jednou z mála, která se na akci aktivně podílela, a to koncertem žamberské folklórní skupiny Jaro a kolekcí oblíbených českých rodinných stolních her. Po závěrečném slavnostním ceremoniálu velvyslanec P. Šepeľák předal tři ceny, které ZÚ ČR připravil do loterie.

Letošní ročník této akce, která se pořádá každoročně od 5. výročí vstupu Lotyšska do EU a jíž se pravidelně účastníme, se od předcházející let podstatně lišil. Jednak zdaleka nebyla dosažena tak masová návštěvnost, která se dříve pohybovala od 10 do 12 000 zájemců, rovněž se akce poprvé zúčastnil minimální počet ZÚ ČS EU: DK vzhledem ke svému PRES připravilo cyklistickou projížďku po městě, v jednotlivých stanech, věnovaných letošnímu tématu, participovaly LT, FI a CZ a na hlavním pódiu se prostřednictvím hudebních a divadelních vystoupení prezentovaly SE, PL, IE a CZ. Rovněž akce nebyla navštívena, jako v uplynulých letech, významnými politickými osobnostmi (prezident, zaminir, starosta Rigy, atp.). Pouze závěrečné loterie se zúčastnili velvyslanci všech akreditovaných ČS a osobně předali ceny výhercům.

Stanové městečko nabízelo informace v podtématech: Aktivní Evropa, Tvořivá Evropa, Prosperující Evropa, Produktivní Evropa, Digitální Evropa, Zelená Evropa, Mládí v pohybu, a dále stany věnovanými DK PRES, Riga – město kultury 2014 a Evropský dům (zastoupení EU v Rize). Vedle toho po celou dobu probíhal hudební, taneční a divadelní program na hlavním pódiu parku, který uváděl známý televizní moderátor, a na malé scéně pod názvem Volná scéna.   

Stejně jako vloni, i letos jsme vzali v úvahu, že tato akce je hojně navštěvována rodiči s dětmi. Zatímco vloni jsme nabídli s mimořádným úspěchem české divadlo Mimotaurus s loutkovou pohádkou DlouŠiBy na motivy populární klasické pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký, letos jsme připravili interaktivní program, kterým jsme nejen zpopularizovali oblíbené české hry, ale rovněž jejich prostřednictvím jsme snažili o naplnění letošního tématu, neboť hra dokáže spojit rodiče a děti, prarodiče a pravnuky nejen v příjemné, ale také výchovné a vzdělávací zábavě. K našemu potěšení i potěšení pořadatelů stanu Tvořivá Evropa, kde jsme se prezentovali, byl o hry velký zájem a počet rozdaných suvenýrů (balóny s logem ČR a nápisem Ahoj!, odznaky s logem ČR, soubory pastelek a tužek a sladkosti) svědčí o tom, že si naše hry zahrálo během 4 hodin několik stovek malých i velkých dětí, i jejich dospělého doprovodu. Dospělí byli odměněni letáčky o ČR. Představili jsme tak několik verzí Pexesa (hrady a zámky, pražská domovní znamení, Čtyřlístek, Krteček), hru Kloboučku hop!, kterou děti hrály opravdu s velkým zápalem, a dospělé jsme pro zpestření učili oblíbené české hospodské hry se sirkami a pivními tácky.   

Velmi pozitivně bylo rovněž přijato hodinové vystoupení folklórní skupiny Jaro, která zahrála jak na hlavním pódiu, tak na malé scéně. Pro výherce loterie, které se mohli zúčastnit pouze ti návštěvníci, kteří získali samolepky všech stanů, kde odpovídali na připravené kvizy, jsme připravili 3 ceny – komplet knih, CD s českou klasikou hudbou, českým sklem turistickými materiály a dalšími dárkovými předměty.

Galerie


Příspěvek ČR k oslavám Dne Evropy 2012 v Rize