english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
zahajeni_vystavy_legendy_hradu_a_zamku_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Legendy hradů a zámků v Júdaži

Dne 13. ledna 2012 byla slavnostně otevřena výstava Legendy hradů a zámků ve Společenském centru obce Júdaži. Výstavu zahájili kulturní referent ZÚ Riga a výkonná ředitelka administrativně nadřízené Rady okresu Sigulda. Výstava potrvá jeden měsíc.

Od roku 2009, kdy měla výstava svou rižskou premiéru v Lotyšské národní knihovně, výstava navštívila již 12 lotyšských regionálních měst (v roce 2010 v 7 větších regionálních lotyšských městech a v roce 2011 v 5 menších). S velkým ohlasem jsme se setkali ve všech destinacích, jednak proto, že výstavy se konaly v místech, kde se rovněž nachází podobná historická pamětihodnost, jednak v menších obcích, kde se česká výstava konala vůbec poprvé. 

Tak tomu je i v případě Júdaži. Samospráva Siguldy, kam Júdaži patří, je totiž v Lotyšsku unikátní svou „koncentrací“ hradů – ve městě samotném a jeho nejbližším okolí jsou hned tři takové památky, navíc jsou k vidění jedna z druhé. Zatímco kulturní referent ZÚ Riga ve svém úvodním projevu přiblížil historii českých hradů a zámků, jejich význam jako kulturních památek v současné době, jejich osudy na pozadí historických změn ve 20. století a vyzdvihl jejich turistický přínos a kulturní využití, výkonná ředitelka siguldské rady vyjádřila přesvědčení, že by tato výstava mohla pomoci v hlubší navázání spolupráce v této oblasti. Na závěr zahájení zástupce ZÚ poskytl interview pro regionální tisk a odpověděl na dotazy přítomných, mezi nimiž byla i ředitelka místní turistické kanceláře, která má v nabídce ČR. Ta se živě zajímala právě o možnosti nových méně známých, přesto neméně turisticky přitažlivých tras pro své klienty.

ZÚ Riga věnoval multifunkčnímu centru, kde sídlí mj. knihovna, i okresní samosprávě propagační materiály o ČR.

Galerie


Výstava Legendy hradů a zámků v Júdaži