english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
riga_flower_show_2012_3
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Účast ČR na projektu Riga Flower Show 2012 v Rize

Ve dnech 5.-8. července 2012 se v Botanické zahradě Lotyšské univerzity (dále BZLU) uskutečnila akce pod názvem Riga Flower Show. Jedenáctého ročníku této akce, kterou navíc BZLU oslavila 90. výročí svého založení, se zúčastnila i ČR, a to prezentací Růžového sadu Památníku Lidice, který ve spolupráci se ZÚ Riga při této příležitosti daroval BZLU 4 odrůdy v Čechách vyšlechtěných růží.

Riga Flower Show, pořádaná BZLU, je největším a nejprestižnějším podnikem svého druhu v Pobaltí a ročně přiláká na 20 000 návštěvníků, a to nejen z Lotyšska. Akce formou konkursu si klade za cíl dát možnost zahradním architektům, zahradníkům, pěstitelům, designérům i umělcům vytvořit objekty, které oživí zahradu a zdůrazní uměleckou stránku květeny. Letošním tématem byla Staletí v zahradní kultuře s podtématy jako Doba ledová, Mezi nebem a zemí, Psychadelické baroko, Zlaté století, Kronika, atp.

ZÚ Riga na této akci participoval poprvé a vzhledem ke skvělé spolupráci s Památníkem Lidice jsme se rozhodli představit nejširší lotyšské veřejnosti jím spravovaný unikátní Růžový sad, a to formou tří panelů, které informují o historii sadu a spolupráci Památníku s Lotyšskem (účast zástupců Lidic na pietní akci u příležitosti 70. výročí vyhlazení města Audrini či výstava Nic není zapomenuto, nikdo není zapomenut v rámci akce Světlo za Audrini v Památníku Lidice), ale také českými pěstiteli vyšlechtěných růží. Památník pro tento účel daroval BZLU čtyři odrůdy ze svého sadu: Milevsko, Karel Havlíček, Generál Štefánik a Česká pohádka. Ačkoliv české růže zatím neměly možnost ukázat svou krásu v květu, BZLU plánuje v budoucnu namnožením vytvořit celý záhon, který bude tvořit součást jejich růžové kolekce.

Na zahájení akce se sešli osobnosti z kulturního i politického života, a především pak mecenáši BZLU, které pozdravil rektor Lotyšské univerzity a ředitelka BZLU. ZÚ Riga a ZÚ Japonska, který věnoval kolekci bonsajů, obdrželi za účast četné uznání rektora LU. Ke kulatému výročí BZLU pak zdravice proneslo několik pozvaných, včetně zástupce ZÚ BLR. Po přípitku a malém pohoštění se hosté odebrali k prohlídce květinových expozic.  

Lotyšská univerzita je dlouholetým partnerem jak Univerzity Karlovy (výměna studentů a pedagogů, výuka českého jazyka či hostování univerzitních souborů), tak ZÚ Riga (založení lektorátu čj, oslavy státního svátku ČR na půdě rektorátu s koncertem či výstavní činnost). Proto i touto akcí zahájená spolupráce s BZLU přispívá k rozšíření vztahů mezi příslušnými institucemi. Pro ZÚ Riga, který od zahájení své činnosti v Lotyšsku úspěšně propaguje MDVV Lidice, historii Lidic a aktivity Památníku Lidice, je prezentace Růžového sadu další formou šíření povědomí o ČR v Lotyšsku.  

Galerie


Riga Flower Show 2012