english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
vystava_cesko_lotysske_vztahy1921_2011_v_7
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 a ochodní monitoring v Jékabpilsu

Dne 18. dubna 2012 byla v Lidovém domě města Jékabpils zahájena výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011. Jedná se o její letošní čtvrtou regionální prezentaci. Výstavu projevem zahájili velvyslanec P. Šepeľák a starosta města Jékabpils L. Salcevics. V rámci monitoringu možností ekonomické spolupráce s ČR velvyslanec navštívil místní dřevozpracující závod Gaujas koks.

Po městech Rézekne, Preili a Madona výstava navštívila město Jékabpils, kde se od roku 2005 se jednalo již o 6 českou kulturní prezentaci. Zahájení výstavy předcházelo uvítání na radnici (pozn. příjezd českého velvyslance byl oznámen místním veřejným rozhlasem), kde se velvyslanec setkal se starostou města (pozn. Jékabpils patří mezi 6 největších lotyšských měst s vlastní samosprávou). Prezentace města, jeho ekonomického profilu, a především pak jeho plánovaného urbanistického rozvoje za využití a rozvoje ekonomického potenciálu se dále zúčastnili místostarosta a další radní. Velvyslanec na oplátku informoval o českých investičních možnostech a pozval zástupce radnice i místní podnikatele na ekonomické fórum v Rize 25.4., pořádané Česko-baltskou obchodní komorou u příležitosti návštěvy senátního hospodářského, zemědělského a dopravního výboru, kterého se mj. zúčastní zástupci Magistrátu hl.m. Prahy, Olomouckého, Jihomoravského a Královéhradeckého kraje a MěÚ Karlových Varů, Havířova a Děčína. Jékabpils je významným průmyslovým tranzitním  městem směrem na Rusko a Bělorusko a v celostátním měřítku nejúspěšnějším městem v čerpání evropských regionálních fondů.

Výstavu v Lidovém domě Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 zahájili velvyslanec společně se starostou města. Vernisáži byl přítomen velký počet zástupců médií, a tak velvyslanec poskytl interview jak místnímu tisku, tak regionálnímu vysílání lotyšské státní televize.  

Na závěr návštěvy velvyslanec navštívil jeden z nejvýznamnějších jékabpilských podniků, a to dřevozpracující závod Gaujas koks. Zajímavostí tohoto závodu je, že veškeré strojní zařízení si v závodě vyvinuli sami a dnes je dokonce exportují. Tuto nabídku učinili i české návštěvě. Za povšimnutí stojí ještě další místní závod Viola Stils, který jako jediný na světě vyrábí pletené bezešvé oblečení.   

Galerie


Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 v Jékabpilsu