english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 na Knižních svátcích v Kráslavě

Dne 12. října 2012 velvyslanec P. Šepeľák navštvil město Kráslava, kde slavnostně zahájil výstavu Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 v místním kulturním domě. Stalo se tak u příležitosti 12. ročníku celostátní akce Knižní svátky. Kráslava je letošním pátým regionálním městem, kde výstava byla prezentována. V rámci návštěvy se velvyslanec sešel se starostou a navštívil významný místní mlékárenský závod, jakož i kulturní pamětihodnosti města.

Po městech Rézekne, Preili, Madona a Jékabpils jmenovaná výstava navštívila jedno z nejvzálenejších lotyšských regionálních měst od Rigy, a to Kráslavu, nalézající se na pomezí lotyšsko-litevsko-běloruských hranic. Jednalo se o druhou kulturní akci v tomto městě, kterou jsme zde uspořádali. Kráslava je velmi zajímavé město se stavebními prvky ruské i běloruské lidové architektury, nad malebným údolím, kterým protéká řeka Daugava, se nachází zámek, kulturní památka na seznamu lotyšských památek UNESCO, a v neposlední řadě je Kráslava ukázkou bezproblémového soužití různých národností (lotyši, rusové, poláci, ukrajinci, bělorusové, do II. světové války i hebreji) i náboženství (katolíci – velká polská mešina, pravoslavní, protestanti, judaisti).   

Knižní svátky jsou již tradičním významným kulturním podnikem celostátního měřítka, který má za cíl podpořit zájem o literaturu u čtenářů a poskytnout prostor nakladatelstvím s prezentací své publikační činnosti. Má podporu i politickou, letošní akci zaštítil prezident republiky, premiér, Ministerstvo zemědělství a různé politické strany. Akcí se proto účastní i politici, ale vybraní velvyslanci.

S kráslavskými se letos setkal lotyšský premiér V. Dombrovskis a zástupci parlamentu, v přednášce a diskusi na téma rozvoje regionální infrastruktury. Místním častníkům diskuse, většinou za zajímavé dotazy, pak dle svého výběru představitelé státu věnovali knihy se svým podpisem. Diskusi vedl bývalý vedoucí informačního centra Evropského domu v Rize a známý novinář I. Bušmanis.

Lotyšského premiéra u řečnického pultu v sále kulturního domu vystřídal český velvyslanec, aby pohovořil o historii i současnosti česko-lotyšských vztahů a zároveň zahájil naši výstavu, která byla instalována v předsálí. Tam se rovněž konal knižní trh. Výstava se po týdnu přesunula do místní knihovny, jež byla organizátorem celého programu Knižních svátků ve městě o okresu, kde bude vystavena jeden měsíc. Poté jsme dohodli putování výstavy po dalších městech regionu.

Následná prohlídka města začala v místním mlékárenském komplexu, jehož výrobky zná celé Lotyšsko. Pro nás bylo potěšující zjištění, že na jeho stavbě a vybavení v 70. letech minulého století se podíleli českoslovenští odborníci. I když při současné obměně zařízení se podnik více obrací na Slovensko, v rámci obnovení vztahů s ČR chtějí prověřit i český trh. Druhou zajímavostí spojenou s ČR, se kterou jsme se ve městě setkali, bylo pražské Jezulátko, věnované místnímu katolickému kostelu, jehož datum není přesně známo, ale odborníci odhadují stáří jeho oděvu asi 100 let. Velmi zajímavou byla i expozice místního muzea, který se nachází v zámeckém areálu.

Na závěr návštěvy města velvyslance na radnici přijal starosta, se kterým ve velmi přátelském hovoru byly projednány další možnosti spolupráce kulturního i obchodního rázu. I okresní město Kráslava je připraveno, a má velký zájem na navázání konkrétních obchodních, investičních a ekonomických kontaktů s ČR. Obzvláště investiční možnosti jsou vítány, neboť Kráslava se nachází v nejchudším lotyšském regionu, což je dáno i nepříliš spravedlivým přerozdělováním státních příjmů do jednotlivých regionů.  

Velvyslanec rovněž poskytl interview pro místní tisk.  

Galerie


Česko-lotyšské vztahy - Kráslava