english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
jiri_trnka_ve_sluzbach_imaginace_a
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Jiří Trnka – Ve službách imaginace v Rize

Dne 16. února 2012 byla ve foyer Rižského magistrátu zahájena výstava Jiří Trnka – Ve službách imaginace, která tématicky doplnila výstavu 212 prací lotyšských dětí, které byly vybrány do letošního ročníku soutěže MDVV Lidice 2012. Výstavu za ZÚ Riga zahájil zástupce velvyslance P. Šusták. Součástí zahájení byla projekce krátkých filmů J. Trnky a inspirující filmový pohled do jeho tvůrčí dílny. Výstava potrvá do 5. března.

Stejně jako v posledních letech, i do letošní soutěže bylo z celého Lotyšska zasláno přes 1400 prací, z nichž odborná porota vybrala 212 nejlepších, které budou zastupovat Lotyšsko ve vlastní lidické soutěži. Pro popularizaci soutěže již třetím rokem společně s našimi lotyšskými partnery vystavujeme tyto práce v budově rižské radnice, kde je přístupna nejširší veřejnosti. V uplynulých dvou letech jsme tuto výstavu doplnili o výstavu Ohlasy lidické tragedie ve světě u příležitosti 65. výročí konce 2. světové a výstavou České památky UNESCO u příležitosti jednoho z podtémat ročníku.

Letošní ročník, jehož téma Divadlo, loutka, pohádka bylo vyhlášeno v souvislosti s připomenutím 100. výroční narození J. Trnky, jsme pochopitelně obohatili o výstavu ČC s titulem JT - Ve službách imaginace, která představuje Trnkovu mnohostrannou uměleckou osobnost. Zahájení výstavy bylo doplněno o filmový miniportrét z ateliéru J. Trnky a ukázkou z jeho filmové tvorby.

Výstavu zahájili zástupci všech partnerských institucí, tj. ZÚ Riga, Státního centra pro vzdělávání Ministerstva školství a vědy Lotyšské republiky a odboru vzdělávání, sportu a mládeže Rižského magistrátu. Zatímco P. Šusták připomněl dílo a život J. Trnky, představitelé lotyšské strany nešetřili uznáním, jakou měrou se náš úřad podílí na popularizaci výstavy v Lotyšsku. Proto také bylo naším potěšením přítomným sdělit, že se letošní mezinárodní poroty v Lidicích zúčastní také dvě zástupkyně Lotyšska. 

Galerie


Výstavy Jiří Trnka - Ve službách imaginace a lotyšská podsoutěž Lidice 2012