english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů v Siguldě

Dne 3. dubna 2012 byla v okresní knihovně města Sigulda zahájena výstava Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů. Výstavu zahájil kulturní referent ZÚ Riga, vedoucí kulturního oddělení Rady okresu Sigulda a vedoucí výstavního oddělení Lotyšské národní knihovny. Výstava potrvá do 30. dubna.

Připomeňme, že výstava Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů se v letech 2006-2008 stala akcí s největším plošným záběrem v historii kulturní prezentace ZÚ Riga: za dva roky svého putování navštívila 19 měst (včetně Rigy) a počet návštěvníků se blížil 10 000. Od ukončení projektu výstava zůstala k dispozici u našeho partnera - Lotyšské národní knihovny, dalším zájemcům. Vloni této nabídky využila knihovna v Laubere, letos právě Sigulda.

Ačkoliv je Sigulda vzdálena od Rigy pouhých 40 km, jednalo se o naší první kulturní prezentaci v tomto městě vůbec. Jedná se o turisticky i kulturně velmi atraktivní místo, kde se ve vzdálenosti několika kilometrů od sebe nacházejí tři významné lotyšské hrady, a to Sigulda, Krimulda a Turaida, kde se pořádají četné kulturní akce. Proto je také častým cílem turistů nejen z Rigy a celého Lotyšska, ale také zahraničních návštěvníků Rigy, a roce 2014 se stane vedle hlavního města centrem kultury u příležitosti projektu Evropské město kultury, kterým bude Riga. Sigulda díky svému kopcovitému terénu je také místem s jedinou bobovou a sáňkařskou dráhou v Lotyšsku (pozn. v těchto disciplínách také lotyšští vrcholoví sportovci dosahují nejlepších světových výsledků).  

Naše výstava se mohla uskutečnit díky tomu, že po Dlouhých letech čekání teprve vloni na podzim město poskytlo místní knihovně odpovídající, moderní prostory, nabízející i výstavní možnosti. Úvodní projevy doplnili hudebním vystoupením pedagog místní hudební školy – jeden z nejlepších lotyšských akordeonistů, a jeho svěřenci. Jak potvrdila zástupkyně Lotyšské národní knihovny, podle statistik z předešlých destinací naše výstava zvýšila zájem o českou literaturu u místních obyvatel. U následného pohoštění jsme se ujistili, že v této výstavní činnosti budeme intenzivně pokračovat i nadále.  

Galerie


Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů v Siguldě