english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Saldusu

Dne 12. dubna 2012 byla v Salduské okresní knihovně zahájena letošní třetí prezentace putovní výstavy „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. Výstavu, která potrvá do 7. května, projevem zahájili zástupci pořádajících institucí – ZÚ Riga, Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu.

Ve městě Saldus se jednalo o čtvrtou kulturní prezentaci našeho úřadu od roku 2008. Stejně jako současná, i předchozí výstavy byly uspořádány ve spolupráci s Lotyšskou národní knihovnou.

Zahájení se zúčastnilo asi 40 dětí, autorů prací zaslaných do výtvarné soutěže Proměny PET lahve, a jejich učitelů a uměleckých vedoucích. Prací nebylo mnoho, ale byly velmi zdařilé – ZÚ Riga ocenil kolektivní práci pavučiny s pavouky z PET lahví, kterou vytvořilo 14 dětí ze čtvrté třídy místní ZŠ. Jinak vzhledem k velikonočnímu období se v této destinaci objevila celá řada zvířecích i dekorativních motivů tohoto svátku. Knihovna pak odměnila všechny přítomné děti ručně vyráběnými karamelami Gotiňas, vyráběné místním podnikem, které jsou ale populární v celém Lotyšsku. Tentokrát se zahájení nezúčastnil žádný zástupce místní samosprávy, a tak následné neformální posezení s vedením knihovny bylo zaměřeno více na kulturu a situaci ve městě.

Výstava má do konce školního roku ještě navštívit město Kuldígu, ale mimo naplánovaný itinerář se o ni hlásí ještě další místní knihovny, které by ji rádi využili v rámci větších kulturních akcí pořádaných pro děti během letních prázdnin.  

Galerie


Pocta PET lahvi v Saldusu