english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“ v Olaine

Ve dnech 10. až 30. června proběhla v Muzeu historie a umění města Olaine výstava „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. Na závěr výstavy muzeum navštívil kulturní referent ZÚ Riga.

O úspěšné prezentaci výstavy „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“ v lotyšských regionálních městech se dozvěděli i ve městě Olaine, které není v letošním putovním itineráři. Vzhledem k tomu, že výstava, na níž je napojen umělecký konkurz pro děti a putuje pouze v učebních měsících, je v období prázdnin k dispozici i jiným zájemcům. Proto Muzeum historie a umění v Olaine požádalo o zapůjčení výstavy, která by stala inspirací pro práci s tímto materiálem místním dětem, pro něž muzeum uspořádalo, s finanční podporou místní samosprávy, v měsíci červnu prázdninový tvořivý umělecký kroužek (pozn. v Lotyšsku mají děti letní prázdniny již od 1. června).

Na závěr výstavy muzeum dne 29.6. navštívil kulturní referent ZÚ Riga, aby se setkal s dětmi a předal jim za jejich umělecké výtvory ceny a drobné suvenýry. Po setkání a krátkém rozhovoru s dětmi na téma PET lahví a jejich recyklace následovala prohlídka muzea, která nabízí pohled do dávného osídlení kraje i nedávné historie města (tento titul byl aglomeraci udělen až s velkým osídlením v roce 1967, kdy zde byla uvedena do provozu tehdy největší lotyšská továrna na výrobu plastových výrobků) a expozici věnovanou významné literární a kulturní osobnosti přelomu 19. a 20. století T. Zeifertsovi. Při následném neformálním posezení s uměleckou vedoucí kroužku a ředitelkou muzea byl potvrzen velký zájem o výstavu jak u dětí, tak u dospělých (především originální praktické české „kutilské“ využití PET lahví v zahrádkách), a stejně tak se ZÚ Riga dostalo ujištění, že rádi využijí i další naše výstavy, nabízené prostřednictvím Lotyšské národní knihovny. Milým překvapením byla i velká znalost českých reálií ředitelky muzea a jejích kolegů, kteří mnohokrát navštívili tehdejší Československo s pěveckými sbory, a stejně tak přijali české kolegy v Lotyšsku.   

Galerie


Pocta PET lahvi v Olaine