english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Dobele

Dne 15. března 2012 byla v Centrální knihovně Dobelského okresu zahájena letošní druhá prezentace putovní výstavy „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. Výstavu, která potrvá do 5. dubna, projevem zahájili kulturní referent ZÚ Riga, zástupce výkonného ředitele rady Dobelského okresu a zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu. Kulturní prezentace ve městě bylo využito k projednání možností ekonomické spolupráce.

Ve městě Dobele se jednalo o třetí kulturní prezentaci našeho úřadu od roku 2008. I zde současná výstava byla příznivě přijata, což dosvědčil ve svém projevu zástupce města i pracovníci knihovny. I zde se pozitivně hovořilo o našich kulturních aktivitách a vzdělávacímu i uměleckému tématu výstavy, která přináší zajímavé informace, ale i inspiruje k umělecké tvorbě. Bohužel vzhledem k jarní chřipkové epidemii, která postihla především školy, se místního konkursu zúčastnilo velmi málo dětí, a tak byl termín uzávěrky prodloužen do začátku dubna a ceny předány až na závěr výstavy.

Po zahájení výstavy bylo připraveno malé neformální posezení, na které se dostavil i starosta Dobelského okresu. Hovořilo se nejen o kultuře a rozvoji města, ale také o ekonomické situaci v okrese a podnikatelském prostředí. Jak potvrdil starosta, situace se od začátku krize poměrně stabilizovala, žádný podnik nebyl uzavřen, jen s omezením prodeje svých produktů a následným propouštěním se zvýšil počet nezaměstnaných. Nicméně i tento je nyní na celostátní úrovni, ale to opět souvisí s pracovní emigrací místních obyvatel. I v tomto okrese je největší podíl zemědělského a potravinářského průmyslu – např. jeden z předních lotyšských výrobců mouky Dobeles dzirnavnieks, či významný pivovar Térvetes. Město Dobele má z minulosti zkušenosti s českými firmami na zavedení monitorovacího a krizového systému. Vedení města bylo pozváno na ZÚ Riga, kde by bylo možno s pracovnicí OEÚ projednat konkrétní ekonomické nabídky města. Starosta byl rovněž informován o podnikatelském fóru, které se uskuteční v druhé polovině dubna v Rize v rámci návštěvy senátního hospodářského výboru s účastí Česko-baltské obchodní komory.         

Galerie


Pocta PET lahvi v Dobele