english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
vystava_cesko_lotysske_vztahy_v_knihovne_6
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 a obchodní monitoring v Madoně

Dne 9. března 2012 byla v Madonské okresní knihovně zahájena výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011. Jedná se o její letošní třetí regionální prezentaci. Výstavu projevem zahájili velvyslanec P. Šepeľák a starosta Madonského okresu A. Ceļapīters. Součástí návštěvy města byla i prezentace podnikatelského prostředí a vytipování možností ekonomické spolupráce.

Po městech Rézekne a Preili výstava navštívila město Madona, které patří mezi naše nejaktivnější partnery: od roku 2005 se jednalo již o 7 českou kulturní prezentaci v místní knihovně.  To při svém zahajovacím projevu podtrhl starosta okresu, který byl mj. přítomen zahájení většiny našich výstav. Stejně tak neopomněl zdůraznit, že naše kulturní aktivity přinášejí pro místní obyvatele zajímavé informace o české kultuře, ale zároveň obohacují o poznání své vlastní minulosti. Velvyslanec P. Šepeľák připomněl několik zajímavých faktů z našich společných dějin, které svědčí o naší dlouholeté společné minulosti, a které by také mohly být motivací pro další, užší spolupráci. Mezi jinými vyzdvihl mimořádnou osobnost generála Laudona, který se narodil v nedalekém městečku Ļaudona a zemřel v Novém Jičíně, a vyzval k vytvoření společného česko-lotyšského projektu, jehož cílem by bylo připomenutí této významné evropské osobnosti u příležitosti jeho 300. výročí narození v roce 2017. Tato spolupráce by mohla být velmi prospěšná oběma stranám, neboť u nás se málo ví o jeho dětství a mládí, v Lotyšsku naopak chybí povědomí o jeho pozdější mimořádné vojenské kariéře v rakousko-uherské armádě. Rovněž při této příležitosti byly předány ředitelce Madonského muzea a starostce Ļaudonské samosprávy kontakty na Muzeum Novojičínska a vedení města Nového Jičína. Nutno podotknout, že Muzeum Novojičínska bylo o této možnosti předem informováno ze strany ZÚ Riga a tento záměr přijalo s velkým zájmem.  

Zahájení výstavy byli přítomni jako tradičně zástupci regionálního vysílání Lotyšské televize, kterým velvyslanec poskytl interview.       

Po zahájení následovala prezentace města a okresu v budově madonské radnice, jehož se, kromě dalších radních, zúčastnil i vedoucí asociace místních podnikatelů. Vedoucí oddělení pro styk s veřejností v krátké prezentaci seznámila české hosty s chodem života v regionu a také s hlavními parametry jeho hospodaření. Nosnými obory regionální ekonomiky jsou zemědělství s 45% podílem na tvorbě HDOP v lokálním měřítku, s ním spojená výroba potravin, dřevařský, nábytkářský průmysl a příbuzné obory (31 %). Firmy z Madony vyvážejí svoji různorodou produkci do mnoha zemí světa a v krizi se i díky tomu podařilo zabránit jejich bankrotu. Region má také veškeré předpoklady k tomu, aby upoutal pozornost turistů, a to nejen tím, že se na jeho území nachází nejvyšší lotyšský kopec (316m). Místní úřady se snaží vytvářet příznivé podmínky pro aktivní rekreaci, je zde řada ubytovacích zařízení, vznikají cyklotrasy a moderní sportoviště, domácí i zahraniční návštěvníky lákají přírodní parky i možnost agroturistiky.  

Z prezentace vyplynulo, že Madona s 27 600 obyvateli čelí podobným problémům jako celé Lotyšsko, tj. zejména úbytku populace. Nezaměstnanost (11,3%) zde má strukturální charakter, nepřevyšuje celostátní průměr a daří se ji pozvolna snižovat. Radní jsou si vědomi nutnosti udržet „doma“ mladé lidi; starosta v této souvislosti zdůraznil, že radnice klade velký důraz na vzdělání, které představuje též prioritní položku v místních rozpočtových výdajích. Pochlubil se, že ani v nedávné tíživé krizi nebyla v žádném ze zdejších 14 samosprávných celků uzavřena jediná škola.

Český velvyslanec poděkoval za přijetí, ocenil možnost poznat Madonský region a poukázal na podobnost problémů, s nimiž se potýkají obě země, ať už jde o demografii nebo například zemědělství. Připustil, že struktura českého agrárního sektoru je odlišná a jeho podíl na tvorbě HDP nižší, avšak jakožto členské státy EU sdílíme podobné představy o dalším směřování tohoto sektoru, a to i v otázce spravedlivého rozdělování přímých plateb. PŠ dále navrhl posoudit perspektivní oblasti spolupráce a možné synergie. Kromě klasického obchodu se zde jeví jako schůdné i další formy, například investice či dodávky strojů a výrobních linek pro nově rozvíjené moderní obory (potravinářství, dřevařství aj.), pro jejichž podporu má ČR  vyspělé proexportní finanční instituce (ČEB a EGAP). Velvyslanec zdůraznil, že ZÚ v Rize je partnerům z lotyšských regionů otevřen a je připraven dle svých možností podpořit věcné oboustranně výhodné styky. Vybídl rovněž k účasti místní zainteresované podnikatelské subjekty na ekonomickém fóru v Rize, které bude součástí chystané návštěvy senátního hospodářského výboru v dubnu t.r., na jehož přípravě se podílí a bude doprovázet Česko-baltská obchodní komora.   

Galerie


Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 v Madoně