english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi a obchodní monitoring v Jelgavě

Dne 10. února 2012 byla v jelgavské Vědecké knihovně zahájena letošní první prezentace putovní výstavy „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům soutěže pod názvem Proměny PET lahve, která je v souvislosti s výstavou vyhlašována pro základní školy města a okresu. Výstavu, která potrvá do 5. března 2012, projevem zahájili velvyslanec P. Šepeľák, starosta města Jelgava a zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu. Kulturní prezentace ve městě bylo využito k projednání možností ekonomické spolupráce.

Loňský mimořádný zájem o výstavu, která navštívila 7 okresních měst - Ogre, Jékabpils, Preili, Kráslava, Madona, Alúksne a Césis, si vynutil její pokračování i v letošním roce. Statisticky bylo do soutěže vloni v těchto destinacích zasláno přes 600 prací z PET lahví a výstavu zhlédlo 3313 zájemců.

Město Jelgava, pro dobré kulturní vztahy s naším úřadem, jakož i pro vhodnou vzdálenost od Rigy, je bezesporu naším nejaktivnějším kulturním partnerem. Tato výstava byla již 11 kulturní akcí, kterou jsme od roku 2000 zde připravili. Souběžně s výstavou Pocta PET lahvi je k vidění v jelgavském Kulturním domě od 25. ledna výstava fotografií Liberecké střechy.

Výstavu projevem zahájil velvyslanec Pavol Šepeľák, starosta města Jelgava a zástupci všech zúčastněných institucí. Starosta velmi ocenil osobní účast českého velvyslance (pozn.: naposledy v roce 2007, kdy tehdejší velvyslanec předal ceny českým účastníkům mezinárodního festivalu ledových soch), která byla pro lotyšskou stranu potvrzením naší spolupráce a zájmu ji rozvíjet i v budoucnu. Zdůraznil, že tento projekt s ekologickou tematikou je v Jelgavě vítán, neboť právě se zde nachází největší závod na recyklaci umělohmotného odpadu v SV části Evropy. Po úvodních slovech byly uděleny ceny vítězům místní umělecké soutěže. Své ceny sympatií předaly i místní knihovna a samospráva. Do místního konkurzu bylo zasláno 91 prací z PET lahví ze 14 škol města i celého okresu. Práce dětí budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně.

Po slavnostním zahájení výstavy byl pro českého velvyslance připraven krátký program, při němž se seznámil s městem, jeho historií a pamětihodnostmi. Při následné prezentaci města v budově samosprávy se důležitým bodem této části návštěvy staly  ekonomické otázky a možnosti dalšího vzájemného obchodu a ekonomické spolupráce s ČR. Tato již byla zahájena pilotním projektem českého špičkového uceleného monitorovacího a záchranného systému s přeshraničním propojením do Litvy, spolufinancovaného z prostředků operačního programu Interreg III, které dodaly firmy T-Soft a Horten, a jehož slavnostního  zahájení na jaře 2011 se zúčastnila ekonomická atašé ZÚ Riga.

Co se týče dalších ekonomických perspektiv má Jelgava co nabídnout. Pro svou výhodnou vzdálenost a velmi dobré dopravní spojení s hlavním městem (40 km), dobrou infranstukturu i výhodnou geografickou polohu (nedaleko litevských hranic) je vyhledávaným místem pro zakládání podniků (např. nižší ceny než v Rize). Samospráva se také snaží přilákat investory vytvářením dobrých investičních podmínek, např. možnost využití areálu bývalého vojenského letiště) či 300ha pozemku ke komerčnímu využití jako průmyslovou zónu, s tím že město je připraveno zajistit veškeré technické sítě. Velvyslanec P. Šepeľák zmínil ČEB a EGAP jako proexportní instituce, které by byly schopny doprovázet české firmy v případě větších projektů. Na závěr bylo dohodnuto předložení konkrétní nabídky města, kterou po obdržení postoupíme kompetentním institucím a subjektům k dalšímu využití.  

Galerie


Pocta PET lahvi v Jelgavě