english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
frankofonie_5
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Film „Kolja“ na filmovém festivalu Frankofonie v Rize

Dne 15. března 2013 se v rižském kině K-Suns uskutečnila projekce českého ocsarového filmu Jana Svěráka „Kolja“. Tento film, který zajistil zastupitelský úřad v Rize, byl součástí filmového festivalu uvedeného v rámci Dnů Frankofonie v Lotyšsku. Film přilákal více než 100 diváků všech věkových kategorií.

Velvyslanec ČR v Rize Pavol Šepeľák  je členem frankofonního sdružení v Rize, kam též náleží ZÚ Francie, Švýcarska, Belgie, Kanady, Řecka a Moldávie. Z tohoto důvodu jsme se druhým rokem zúčastnili Dnů Frankofonie, které v Lotyšsku pořádá Francouzský institut. Dne 15. března, kdy bylo slavnostní zahájení, vystoupil velvyslanec ČR se svým proslovem za účasti všech velvyslanců zúčastněných zemí, dále za účasti ministra kultury LV a četných zástupců médií. 

Pro festival byl velice vhodně vybrán český oscarový film „Kolja“, který mimořádně uspěl u lotyšských diváků. Nese všechny klasické znaky Svěrákova scénáristického stylu, zejména lehké a brilantní, vtipem sršící, dialogy. Film „Kolja“ je dílo, které dovede reflektovat nejnovější české dějiny, které jsou srozumitelné právě pro lotyšského diváka. Film, který byl uveden  s francouzskými titulky a v povinném lotyšském překladu, shlédlo více jak 100 návštěvníků a byl jedním z nejnavštěvovanějších filmů v rámci festivalu.

Druhou částí Dnů Frankofonie byl koncert francouzských umělců, který se konal v krásných prostorách „Malé Gildy“, kde v úvodním proslovu velvyslanec Francie poděkoval  všem zúčastněným ambasádám a jmenovitě též vyzdvihl účast ambasády České republiky.

Galerie


frankofonie F