english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
rezekne_vystava_lidice_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

40. ročník MDVV LIDICE 2012 v Rézekne

Dne 9. ledna 2013 byla ve Východolotyšském centru tvořivosti ve městě Rézekne slavnostně ukončena kulturním referentem ZÚ Riga výstava prací 40. ročníku mezinárodní dětské výtvarné výstavy LIDICE 2012, na níž se představily vybrané oceněné práce z 63 zemí světa. Výstava byla k zhlédnutí od 7. 12. 2012 a za měsíc ji navštívilo odhadem 4000 návštěvníků.

Výstava byla na závěr loňského roku prezentována v Rize od 15. do 30. listopadu v Rižské radnici. V rámci jejího zahájení lotyšští laureáti převzali ocenění z rukou velvyslance P. Šepeľáka. Přípravě výstavy a zahájení byla přítomna i kurátorka Památníku Lidice I. Kasalická.

Město Rézekne bylo posléze vybráno jako jediné lotyšské regionální město k následné prezentaci, neboť je jedním z našich nejaktivnějších partnerů, a dále, protože místní školy a zájmová centra se pravidelně soutěže účastní již řadu let a rovněž jejich svěřenci pravidelně v ní získávají ocenění. Výstava se konala ve Východolotyšském centru tvořivosti. To je v lotyšském celonárodním měřítku unikátní zájmové centrum pro děti a mládež jak počtem uživatelů, tak nabízenými službami. V září loňského roku otevřené centrum navštěvuje více než 1300 dětí z celého okresu, které mohou bezplatně navštěvovat cca 60 zájmových kroužků. Veškeré náklady na provoz hradí městská samospráva. Centrum rovněž nabízí prostory pro řemeslné skupiny. Ředitelka i přítomná zástupkyně okresní rady potvrdily, že je o toto centrum velký zájem a pro mnoho dětí místem aktivního vyžití a smysluplného využití volného času. Proto také naši výstavu zhlédl tak velký počet návštěvníků.   

Po vernisáži jsme si centrum prohlédli a pohovořili s jeho ředitelkou a přestavitelkou města o další možné spolupráci s oběma institucemi. 

Galerie


Lidice-Rezekne