english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
velci_cesi_048
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení výstavy „Velcí Češi malýma očima“

Dne 3. května 2013 se v Domě Evropské unie uskutečnilo zahájení výstavy Velcí Češi malýma očima, která představuje 19 světově známých osobností české historie, vědy a kultury. Využívá originality dětské kresby i úsměvných písemných projevů. Výstavu zahájil svým proslovem velvyslanec České republiky v Lotyšsku Pavol Šepeĺák.

„Velcí Češi malýma očima“ vychází z celonárodní mediální ankety  Největší  Čech. Je pokračováním projektu, který v návaznosti realizovala Škola hrou. Výstava podrobněji představuje 19 významných osobností z oblasti politiky, vědy, kultury a byznysu. Najdeme zde portréty od nejstarších, jakou je Karel IV, císař římský, dále český král Jiří z Poděbrad až k současným osobnostem jakou je  první český prezident Václav Havel či režisér Miloš Forman a další.

Výstavu slavnostně otevřel svým projevem velvyslanec  České republiky v Rize Pavol Šepeĺák za  účasti velvyslanců  Kanady, Švédska, Německa, Nizozemí, Irska, Ukrajiny, Uzbekistánu a dalších diplomatů,  za přítomnosti partnerů z kulturních institucí a členů Česko – lotyšské  společnosti. Pan velvyslanec Pavol Šepelák  ve své úvodní řeči zdůraznil, že každý národ má své velikány, na které je hrdý, protože přispívají k povznesení v různých oblastech lidské činnosti. Připomínáme si je a vážíme si jich, nejenže proslavili zemi a národ, ale svojí tvorbou přispěli k pokroku celého lidstva. Zvláštností  této výstavy je, že  je představována  netradičním způsobem, kresbami dětí a zajímavými popisy těchto osobností, tak jak je vidí svýma dětskýma očima.

Galerie


Velcí Češi malýma očima