english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
x001
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěch ČR na Mezinárodní hudební olympiádě v Rize 2014

Druhého ročníku Mezinárodní hudební olympiády v Rize pro studenty základních a středních škol ve dnech 30. 4. – 3. 5. 2014 se poprvé zúčastnili zástupci České republiky.

Účastníky olympiády z České republiky, Litvy, Estonska, Polska, Slovinska a hostitelské země Lotyšska přivítal p. Artis Símanis, rektor Lotyšské hudební akademie Jázepse Vítolse, v jejíchž prostorách soutěž probíhala.

Za ČR se hudební olympiády zúčastnili předseda Společnosti pro hudební výchovu ČR dr. Jan Prchal jako člen mezinárodní poroty a student Pražské konzervatoře Lukáš Janata (v kategorii starších žáků ve věku 15 – 18 let). Český reprezentant se stal vítězem nejprestižnější disciplíny soutěže – vlastní kompozice, v níž uvedl svoji skladbu „Kyrie“ pro smíšený sbor, klavír a elektroniku. Úspěšně se představil i v dalších kategoriích - hudební teorii, historii hudby a interpretaci písní v rodném jazyce, a v celkovém hodnocení získal druhé místo těsně za vítězkou Anete Vijuma z Lotyšska.

Z rozhodnutí předsedy mezinárodní poroty, lotyšského hudebního skladatele Erikse Ešenvaldse získal Lukáš Janata zároveň zvláštní ocenění v podobě pozvání na XI. Mezinárodní lotyšské mistrovské kurzy pro mladé hudebníky konané v červenci 2014 na Umělecké a hudební škole v lotyšské Siguldě.