english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
x1852174
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava lotyšských umělců inspirovaných českou krajinou a městy

Dne 1. 5. 2014 byla ve velké výstavní síni muzea města Jūrmala poblíž Rigy zahájena výstava lotyšských umělců Baiby Mázere a Nikolajse Drozdovskise, kteří jsou známí svým vřelým vztahem k České republice, zvláště k jižním Čechám, což se ve významné míře odráží v jejich umělecké tvorbě.

O ČR se oba umělci začali vážně zajímat po událostech Pražského jara v roce 1968. Českou republiku mnohokrát navštívili a upřímně si ji zamilovali. Po obnovení nezávislosti Lotyšska B. Mázere a N. Drozdovskis několik let působili také na lotyšském velvyslanectví v Praze, kde se věnovali kulturním vztahům. Uspořádali také řadu výstav v českých městech.

B. Mázere je v současné době předsedkyní Lotyšsko–české společnosti. Výstava v Jurmale se pořádá u příležitosti 75. narozenin N. Drozdovskise.

Zahájení výstavy, které se zúčastnilo asi 60 hostů, byli přítomni i zástupci českého velvyslanectví v Rize. Zástupce velvyslance Josef Smyček vystoupil na úvod s krátkým projevem, v němž ocenil zájem umělců o ČR a popřál jim hodně úspěchů do další tvorby. Výstava je otevřena do 18. 5. 2014 , každý den od 10 do 17 hod.

Galerie


Jurmala výstava