english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

"Dny filmů V4" v Rize

V rámci předsednictví České republiky v zemích Visegradské skupiny ZÚ Riga uspořádal „Dny filmů V4“. Ve dnech 5. 10. - 9. 10. 2015 byly v  kině K-Suns ve spolupráci s velvyslanectvími Slovenské repliky, Polské republiky a Maďarska lotyšskému publiku představeny filmy, které zaujali publikum i kritiky v zemích V4. 

Dne 5.10.2015 zástupce vedoucího ZÚ v Rize Vítězslav Schwarz  seznámil přítomné hosty s historií vzniku Visegradké skupiny a pohovořil o významu uskupení v současnosti. Za  přítomnosti diplomatického sboru zemí V4 slavnostně zahájil „Dny filmů V4“ s tématikou 70. výročí ukončení 2. světové války.

Projekce českého filmu režiséra Jana Hřebejka „Musíme si pomáhat“ sklidila u publika veliký úspěch.  Téměř do posledního místa obsazené kino svědčí o mimořádném zájmu o tento snímek, který zhlédlo více jak 150 diváků z řad diplomatického sboru, členů Lotyšsko-české společnosti, studentů a lotyšské veřejnosti. Velmi úspěšná okupační komedie je společným dílem autorské dvojice scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Tvůrci se dívají na tragické období českých dějin s odstupem, s komediální nadsázkou i s porozuměním pro lidskou slabost. Film byl uveden s anglickými titulky a  simultánním překladem do lotyšského jazyka.

V dalších dnech byl divácké veřejnosti představen slovenský koprodukční film  režiséra Jiřího Chlumského „Nedodržený slib“ a  polské válečné drama  Agnieszky Holland „Ve tmě“, nominované v roce 2012 na Oscara. Filmový týden uzavřelo Maďarsko kultovní komedií z 60.let 20. století  Martona Keletiho „Desátník a ostatní“. 

Galerie


Dny filmů V4 v Rize