english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví ČR ocenilo lotyšské účastníky 43. ročníku MDVV LIDICE 2015

Ocenění 176 nejúspěšnějších prací lotyšského národního kola 43. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (MDVV) LIDICE 2015 se uskutečnilo 19. 2. 2015 v Bílém sále Lotyšského společenského domu v Rize. Pro letošní rok organizátoři soutěže vyhlásili téma „světlo“. Svůj talent a fantazii zapojily děti z celého Lotyšska ve věku od 4 do16 let a v národním kole porota dostala k posouzení 1136 prací. 

Nejúspěšnější výkresy a prostorové práce byly ve dnech 5. - 19. 2. 2015 vystaveny v přehledně zpracované expozici v prostorách rižského magistrátu, odkud budou dále zaslány k posouzení odborné porotě do Lidic. Všech 176 vystavených exponátů bylo oceněno diplomy Rady města Rigy. Velvyslanectví ČR v Rize během slavnostního setkání dne 19. 2. 2015 rovněž odměnilo na 30 mladých tvůrců „Cenou sympatie“. 

Během slavnosti k oceněným dětem, jejich pedagogům a rodičům promluvily předsedkyně Výboru pro vzdělávání, kulturu a sport Rady města Rigy Eiženie Aldermane a zástupkyně Národního centra pro vzdělávání. Za Velvyslanectví ČR v Rize vystoupila a diplomy - „Ceny sympatie“ - předala zástupkyně velvyslance Daniela Mustillová.

Děti a mládež z Lotyšska jsou každoročně mimořádně úspěšnými účastníky a umisťují se na předních místech vyhodnocení celé soutěže, jíž se účastní více než 60 zemí světa. Na tomto výsledku mají velkou zásluhu pedagogové lotyšských základních škol a dětských center, kteří rozvíjejí umělecký talent mladých tvůrců a motivují je k účasti v soutěži.

Radost dětí z ocenění v národním kole soutěže i poděkování na adresu velvyslanectví ze strany zástupců lotyšských institucí potvrzují přínos tohoto projektu ke zviditelnění ČR v Lotyšsku i zájem partnerů o pokračující spolupráci.

 

Galerie


LIDICE 2015