english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

43. ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice

Velvyslanectví České republiky v Lotyšsku dne 4. 11. 2015 uspořádalo v reprezentativních prostorách radnice v Rize slavnostní vyhlášení vítězů 43. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (MDVV) Lidice 2015. Velvyslanec ČR v Lotyšsku Miroslav Kosek předal nejúspěšnějším mladým tvůrcům diplomy a medaile „Lidická růže“.

Jedná se o významnou mezinárodní soutěž, jednu z největších a nejstarších soutěží dětského výtvarného projevu, ve které se již tradičně lotyšské děti umisťují na předních místech v žebříčku ocenění.  Školáci i děti předškolního věku ztvárnili své práce na téma „Světlo“, které bylo v letošním roce doporučeno Českou komisí pro UNESCO.

Z lotyšských škol a dětských center bylo za pomoci velvyslanectví ČR do České republiky zasláno k posouzení celkem 502 maleb, kreseb, grafik, keramických a kombinovaných prostorových prací, z nichž odborná porota vybrala ty nejzdařilejší a udělila 43 čestných uznání a 6 medailí „Lidická růže“ pro školy i jednotlivce.  

Slavnostní odpoledne zahájil svým proslovem v lotyšském jazyce velvyslanec ČR Miroslav Kosek, který pozdravil všechny přítomné a ocenil úspěchy mladých úspěšných tvůrců. K oceněným dětem, jejich pedagogům a rodičům promluvili též Agra Bērziņa z Národního centra pro vzdělávání a Areta Raudzepa z Národního centra pro vzdělání při Ministerstvu školství LV. Na závěr odpoledne se pro malé i velké účastníky uskutečnila projekce českého filmu režiséra Jiřího Stracha „Anděl Páně“ na motivy pohádky Boženy Němcové. Film do lotyštiny přeložila a simultánně nadabovala Halina Lapiņa.

Radost dětí z ocenění i poděkování pedagogů za podnětný projekt jsou jednoznačným důkazem zájmu Lotyšska o zapojení do MDVV v dalších letech. 

Galerie


43, ročník MDVV Lidice 2015