english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lotyšské národní předkolo 44. ročníku MDVV Lidice 2016

V prostorách rižské radnice bylo možné začátkem února 2016 shlédnout výstavu lotyšského národního předkola nejúspěšnějších prací lotyšských dětí. Vybrané práce budou odeslány do letošního 44. ročníku soutěže MDVV Lidice 2016. 

Tento projekt je v Lotyšsku již řadu let velice populární, o čemž svědčí i letošní lotyšské předkolo, do něhož bylo zasláno celkem 897 prací z celé země. Z nich bylo vybráno 196 kreseb a výtvorů z keramiky a skla, které poputují do Lidic k ohodnocení odbornou porotou.

Úvodem slavnostního odpoledne za lotyšské organizátory k dětem promluvily Agra Bērziņa a Areta Raudzepa z Národního centra pro vzdělávání při Ministerstvu školství LVA a Irina Jekabsone z odboru školství, vzdělávání a sportu Rady města Rigy.  Za ZÚ Riga Miroslava Šínová poděkovala dětem i jejich pedagogům za účast v soutěži a zdůraznila úspěchy malých lotyšských tvůrců. Závěrem proslovu ocenila velice úspěšnou spolupráci s lotyšskými partnery.

Odpolední program doplnilo vystoupení dětského divadelního souboru z Rigy a všechny přítomné děti byly za svoje úsilí odměněny dárky. Na akci opakovaně zazněla poděkování od lotyšských pořadatelů na adresu Velvyslanectví ČR v Rize za aktivní zapojení do projektu.

Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) si v roce 2016 připomíná 70. výročí svého vzniku. Jednou z jejích nejvýznamnějších priorit je rozvoj vzdělanosti a přístup každého člověka ke kvalitnímu vzdělání. U příležitosti tohoto výročí bylo pro 44. ročník MDVV Lidice 2016 vyhlášeno téma: „Škola? Vzdělání!“

V rámci rozvíjení lotyšsko-českých kulturních vztahů hodnotíme  tento projekt jako velice úspěšný; má vliv na rozvoj uměleckého talentu dětí a mládeže v Lotyšsku a také na jejich povědomí o ČR.

 

 

Galerie


Lotyšské předkolo LIDICE 2016