english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Lenka Torgersen na Dnech barokní hudby v Rēzekne

Ve dnech 7.-10. září 2016 se v lotyšském Rēzekne konal za podpory Velvyslanectví České republiky v Rize festival „Dny barokní hudby“.
Výjimečným vystoupením se stal závěrečný koncert české houslistky Lenky Torgersen v sobotu 10. září 2016.
 

Lenka Torgersen studovala hru na housle na plzeňské konzervatoři a poté na AMU v Praze ve třídě Václava Snítila. Po absolutoriu v roce 1998 se začala intenzivně věnovat hře na barokní housle a v letech 1999–2003 se zdokonalovala na Schole Cantorum Basiliensis pod vedením Chiary Banchini. Je koncertním mistrem souboru Collegium Marianum, v letech 1999–2012 působila jako koncertní mistr souboru Collegium 1704.

Česká barokní houslistka koncertuje se svou lotyšskou kolegyní ze studií v Basileji Ilze Grudule.

Lenka  Torgersen (barokní housle) spolu s  Ilze Grudule (violoncello) a  Ievou Saliete (klavír) představily nejen již známou klasickou hudbu Gasparda Fritze či Francesca Antonioniho Bonportiho, ale posluchači měli možnost si poslechnout i vzácné barokní sonáty českých houslových virtuosů 18. století Františka Bendy a Františka Jiránka.

Vystoupení umělců spolu s českou houslistkou se stalo mimořádným zážitkem pro náročné publikum v Rēzekne i v Rize, kde byl koncert k poctě  Gasparda Fritze 11. září  přenášen živě Lotyšským rozhlasem.

Galerie


rezekne