english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava k 700. výročí narození Karla IV. v Lotyšsku

Velvyslanectví ČR v Rize ve spolupráci s Národním muzeem ČR (NM ČR), městem Bauskou a Muzeem hradu Bauska zahájilo dne 7. 8. 2016 výstavu k 700. výročí narození Karla IV. pod názvem „Karel IV., král český a císař římský“. Slavnostní akci za přítomnosti širokého publika z řad diplomatického sboru, zástupců ministerstva kultury LV, zastupitelstva města Bausky a Lotyšsko-české společnosti svými proslovy zahájili velvyslanec Miroslav Kosek, ředitel NM ČR Michal Lukeš, dále starosta města Bausky Raitis Ābelnieks a ředitel Muzea hradu Bauska Māris Skanis.

Výstava „Karel IV., král český a císař římský“ prezentuje architektonický rozvoj a význam Prahy za vlády Karla IV. Soubor 14 kamenosochařských artefaktů a architektonické plastiky ze sbírek NM ČR ukazují rozmanitost pražské architektury 2. poloviny 14. století. Všechny dokumentují práci dílny Petra Parléře, nejvýznamnějšího stavitele doby Karla IV. Kromě kamenných prvků jsou na výstavě představeny také dva dukáty Karla IV. Lucemburského, tzv. „královský“ a „císařský“ dukát.

Historický kontext vlády Karla IV. a role Prahy jako královské a od roku 1355 císařské metropole je na výstavě ukázána řadou vyobrazení doplněných texty. Výstava také připomíná kulturní a duchovní kontakty mezi Čechami a Pobaltím. Karel IV. udržoval diplomatické kontakty s pobaltskými zeměmi, čeští preláti cestovali mezi katedrálami v Praze a v Rize a zastávali zde důležité církevní úřady. Z Pobaltí také vedla přes české území jantarová stezka, kterou putovalo z baltského pobřeží na jih luxusní zboží, vyhledávané příslušníky lucemburského rodu.

Tato výstava je historicky první výstavou NM ČR, která je představena v Lotyšsku. Ze strany velvyslanectví, NM ČR i Ministerstva kultury ČR je jí přikládán velký význam, protože v září tohoto roku Lotyšsko navštíví ministr kultury ČR pan Daniel Herman a zavítá též na hrad Bausku.

V rámci výstavy vystoupila lotyšská skupina historické hudby „Artemisia Absinthium ”, která hrála skladby starých mistrů na původní nástroje.

 

Galerie


Výstava "Karel IV., král český a císař římský"