english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

44. ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2016

Velvyslanectví České republiky v Rize uspořádalo 19. října 2016 v prostorách Rižské radnice slavnostní vyhlášení vítězů 44. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (MDVV) Lidice 2016.
 

Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) si v roce 2016 připomíná 70. výročí svého vzniku. Jednou z jejích nejvýznamnějších priorit je rozvoj vzdělanosti, přístup každého člověka ke kvalitnímu vzdělání jakožto základní lidské právo a podmínka lidského rozvoje. U příležitosti tohoto výročí byl 44. ročník MDVV Lidice 2016 zasvěcen tématu „Škola? Vzdělání!“.1

V letošním ročníku se na MDVV Lidice zaregistrovalo z Lotyšska 132 škol i jednotlivců a ze škol a dětských center bylo za pomoci velvyslanectví ČR do České republiky přivezeno k posouzení 654 maleb, kreseb, grafik, keramických a kombinovaných prostorových prací, z nichž odborná porota vybrala  63  nejzdařilejších  a udělila 55 čestných uznání a 8 medailí „Lidická růže“ pro školy i jednotlivce.

Slavnostní odpoledne zahájil svým proslovem v lotyšském jazyce velvyslanec ČR Miroslav Kosek, který pozdravil všechny přítomné a ocenil úspěchy mladých úspěšných tvůrců. K oceněným dětem, jejich pedagogům a rodičům promluvili též Eiženija Aldermane z Výboru rižské městské rady pro vzdělávání, kulturu a sport, Agra Bērziņa z Národního centra pro vzdělávání a Areta Raudzepa z Centra pro vzdělávání při Ministerstvu školství LV.

Poté velvyslanec ČR v Lotyšsku Miroslav Kosek předal nejúspěšnějším mladým tvůrcům diplomy a medaile.

Na závěr odpoledne se pro malé i velké účastníky uskutečnila projekce českého  hudebního pohádkového  filmu  režiséra Jana Svěráka „Tři bratři“. Film do lotyštiny přeložila a simultánně tlumočila  Aiga Veckalne a Jānis Krastiņš.

Lotyšské děti a jejich pedagogové znovu potvrdili, že jejich země patří již tradičně k výrazným účastníkům a oceňovaným na MDVV.  Je to nejen díky zaujetí, talentu a vytrvalosti dětských malířů a práci jejich učitelů, ale také obětavé každoroční pomoci paní Ilze Rimicāne a Arety Raudzepy.

ZÚ Riga si váží příležitosti účastnit se a podporovat v Lotyšsku Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice.

  1. citace - zdroj: http://www.mdvv-lidice.cz/aktualni/tema/

Galerie


MDVV LIDICE 2016