english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Hradišťan v Lotyšsku

16. května zahájil soubor Hradišťan své krátké turné po Lotyšsku, Estonsku a Bělorusku  koncertem v Rize. 

Koncert byl zahájen promítnutím propagačního klipu MZV Czechia Has Marvellous People s anglickými titulky, který zaznamenal velmi pozitivní ohlas. Vedoucí ZÚ Riga poté krátce v anglické a lotyšské verzi představil soubor Hradišťan.

Umělecký vedoucí, houslista Jiří Pavlica (housle, zpěv), David Burda (klarinet, flétny, zpěv) Milan Malina (cimbál, zpěv), Roman Gill (viola, zpěv), Milan Gablas (kontrabas, zpěv), Josef Fojta (klávesy, perkuse) a zpěvačka Alice Holubová, poté uvedli své Hudební dialogy. Publiku v koncertním sále Velká Gilda v historickém centru Rigy představil Hradišťan nejprve tři lidové písně ze sbírky Leoše Janáčka s tématem lásky, následovaly klarinetové variace na lidové melodie, chorál Cjesarestvě našemu Gospody – Otvéšta Filosov Konstantin, Jiřím Pavlicou zhudebněný text, kterým Konstantin roku 863 obhajoval staroslověnštinu jako liturgický jazyk a který patří k nejstarším dochovaným staroslověnským textům. Poté soubor uvedl středověkou píseň Stínání berana. Velehradskými tanci s posluchači zavítal do 17. století (melodie z archivu kláštera ve Velehradu). V dalším instrumentálním dialogu, variaci na lidovou píseň, se představil cimbál. Následovala Píseň nábožná, píseň o panně Marii od Bohuslava Martinů. Slovácká suita Vítězslava Nováka představovala dialog vážné a lidové hudby. Velkým potleskem odměnili posluchači dvě písně ze suity O slunovratu, Modlitba za vodu a Krátký popis léta a populární lotyšskou lidovou píseň Bēdu manu lielu bēdu (Můj velký smutek)

Hned ze začátku se podařilo souboru navodit velmi přátelskou a sbližující atmosféru i díky sólům bubeníka Josefa Fojty (píseň o čase, který měří všem stejně, píseň napsaná J. Pavlicou a inspirovaná spoluprací s jihoafrickým hudebníkem Dizu Plaatjiesem), kdy se obecenstvo spontánně přidávalo. Koncert navštívilo cca 400 hostů (zaplněný hlavní sál Velké Gildy). Po koncertu následovala recepce s prezentací moravských vín vinařství Vávra a Zlomek z Boršic a ochutnávka dalších moravských specialit.

O Hradišťanu a o jejich vystoupení informovaly rozsáhle lotyšské deníky i lotyšský rozhlas. 

Turné Hradišťanu bylo možné uskutečnit díky sponzorským příspěvkům lotyšských společností Rietumu Bank, Joker, Fan, Hotel Albert a českým podnikům Vodní zdroje Praha, Škoda Transportation, Budvar, Mattoni, Linet, vinařství Vávra a Zlomek a Česká zbrojovka Uherský Brod.

Soubor Hradišťan bude pokračovat ve svém turné v Estonsku a Bělorusku.

Velvyslanectví ČR v Rize si tímto dovoluje poděkovat za spolupráci nejen sponzorům, ale i Odboru veřejné diplomacie MZV ČR a  Velvyslanectví ČR v Tallinnu a Velvyslanectví ČR v Minsku, bez jejichž součinnosti by realizace tohoto koncertu nebyla možná. 

Galerie


Hradišťan v Lotyšsku.