english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava „Joan Brehms" ve městě Liepaja

V sobotu 16. září 2017 se konal v galerii koncertní síně Velký jantar v lotyšském městě Liepāja seminář věnovaný osobnosti scénografa lotyšského původu, tvůrce modelu otáčivého hlediště v Českém Krumlově, Joana Brehmse.  Po semináři následovalo slavnostní otevření výstavy „Joan Brehms (1907–1995): scénograf, architekt, malíř".

Seminář k výstavě Joana Brehmse v Liepāji zahájil a moderoval p. Jānis Siliņš, ředitel Divadelního muzea v Rize. VZÚ Riga a p. Jiří Šesták krátce poděkovali ministryni kultury za její podporu celé akci.  Následoval projev paní ministryně, místostarosty města  Liepāja Atise  Deksnise a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše. Autor výstavy, vedoucí Divadelního oddělení Národního muzea p. Vojtěch Poláček, poté pohovořil o otevírané výstavě a podrobně přítomné seznámil s architektonickými experimenty J. Brehmse v kontextu světové divadelní architektury a vrcholných scénografií J. Brehmse v 60. letech 20. století.  

Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Šesták pokračoval přednáškou o otáčivém hledišti jako unikátním zpřístupnění přírodního prostoru scénickému umění a o polydimenzionálním hledišti jako ojedinělé divadelní vizi J. Brehmse čekající stále na svou příležitost. K budoucnosti otáčivého hlediště v areálu českokrumlovského zámku se vyjádřil ředitel Jihočeského divadla České Budějovice Lukáš Průdek. Fotografové Dana Vitásková a Michal Tůma, zástupci rodiny J. Brehmse, představili scénografa Joana Brehmse  ve fotografiích napříč časem a paní Baiba Māzere, lotyšská malířka a rodinná přítelkyně J. Brehmse, vzpomínala na cesty do Československa a přátelství se scénografem. Vlastní výstavu poté zahájil úvodním slovem velvyslanec České republiky v Rize Miroslav Kosek.

Sympózia a výstavy se zúčastnila reprezentativní česká delegace zastupující Senát PČR, Národní muzeum (mj. GŘ M. Lukeš), Magistrát Českých Budějovic (místostarosta, bývalý ministr kultury J. Talíř), Město Český Krumlov (starosta D. Carda) a Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích (ředitel L. Průdek). Celé akce se rovněž zúčastnila početná skupina známých a přátel Joana Brehmse z  jižních Čech, členové diplomatického sboru (SK, SE), z lotyšské strany paní ministryně kultury, představitelé města Liepāja a lotyšského Divadelního muzea z Rigy. ZÚ ČR v Rize připravil při této příležitosti autobusový zájezd pro početnou skupinu členů Lotyšsko – české společnosti z Rigy.

Téma sympózia i výstavy se setkalo s velkým zájmem i ve sdělovacích prostředcích. V den zahájení bylo vysíláno v lotyšské televizi LTV v pořadu Panorama interview s autorem výstavy Vojtěchem Poláčkem s názvem: J. Brehms – slavný v Čechách, neznámý v Lotyšsku (https://www.youtube.com/watch?v=cl4JDJ3Aei8). Obsáhlé články o české akci přinesly i noviny Latvijas Āvize, portál veřejných lotyšských médií, dva portály regionálních liepājských médií, Baltic Times a  portál Ministerstva kultury Lotyšska.

Výstavu připravilo Národní muzeum České republiky pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky p. Jiřího Šestáka a ministryně kultury Lotyšska paní Dace Melbārde ve spolupráci s Městským úřadem Liepāja, s koncertní síní Velký jantar, Jihočeským divadlem České Budějovice a rodinou J. Brehmse.

ZÚ Riga konstatuje, že se zahájením výstavy podařilo splnit dlouholetý sen příbuzných a přátel J. Brehmse, české odborné veřejnosti a kulturních institucí, tedy navrátit památku významného českého scénografa do jeho rodného města. Velký dík proto patří všem jednotlivcům i institucím, kteří se na tomto rozsáhlém a úspěšném projektu podíleli, zejména ovšem Národnímu muzeu ČR, které vlastní výstavu připravilo a realizovalo.

Výstava bude po svém ukončení přesunuta do Muzea lotyšského divadla v Rize a následně v příštím roce bude realizována v Praze a v Českých Budějovicích. 

 

 

Galerie


Opening of the Exhibition