english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Smíšený pěvecký soubor Janáček v Lotyšsku

Dne 3. července 2017 vystoupili na ZÚ Riga s krátkým programem členové smíšeného pěveckého souboru Janáček z Jablonce nad Nisou v rámci jejich koncertního turné po Lotyšsku.

V průběhu cesty po Lotyšsku vystoupí soubor ve středu 5. července s místním souborem v rámci poledního koncertu v anglikánském kostele sv. Spasitele v Rize, v katolickém kostele v Siguldě a v Ikšķile. Kromě hlavního města, Siguldy a  Ikšķile navštíví  také zámek v Rundale a Kemeri park.

Na úvod svého turné byli čeští hudebníci za účasti zástupců Velvyslanectví České republiky v Rize, hostů z Lotyšsko – české společnosti a krajanů přijati v prostorách zastupitelského úřadu, kde předvedli ukázku ze svého repertoáru (mezi jinými Květiny bílé po cestě, Modlitbu za vodu Jiřího Pavlici, Klobouk ve křoví, Ezop a brabenec a na konec árii z Prodané nevěsty – Proč bychom se netěšili) hostům přiblížili v průběhu přátelském setkání nejen soubor, ale i své město – Jablonec nad Nisou.

Jablonec charakterizuje mnohé, je městem skla, bižuterie, sportu, ale také hudby. Na profesionální i amatérské scéně tu působí řada vynikajících hudebníků tvořících na špičkové úrovni. Mezi pojmy v této oblasti bezesporu patří i SPS Janáček. Sbor reprezentuje naši zemi také v zahraničí, a to nejen v Evropě, ale i v zámoří. Také tam se dočkal úspěchů a získal cenné trofeje. Vystupoval rovněž s prestižními hudebními tělesy - Filharmonií Hradec Králové či Dolnoslezskou filharmonií Jelení Hora. V zahraničí koncertuje Janáček od roku 1964, projel 20 zemí Evropy a dvakrát vystupoval v USA. Udržuje četné kontakty s evropskými sbory. Kronika sboru má zaznamenáno na 400 vystoupení v 80 místech ČR, Evropy a USA.

Janáček má bohatý repertoár, který obsahuje skladby různých uměleckých směrů od renesance po současné autory, od duchovní hudby po velké operní sbory a úpravy českých i zahraničních lidových písní.