english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

„Konec Pražského jara. Tragický protest studenta Jana Palacha“

Dne 7. března byla za velkého zájmu odborné i laické veřejnosti a médií ve spolupráci s Národním muzeem historie Lotyšska a Lotyšským státním archivem otevřena v prostorách muzea výstava Národního muzea České republiky, autorů Petra Blažka, Patrika Eichlera, Jakuba Jareše a Marka Junka „Konec Pražského jara. Tragický protest studenta Jana Palacha“. 

Lotyšský státní archiv současně představil část výstavy „The Aftermath of Prague Spring and Charter 77 in Latvia/the Baltics ” v elektronické podobě.

Vernisáži předcházela přednáška profesora Lotyšské univerzity pana Igorse Šuvajevse „Politika a filozofie. Případ Palach“. Profesor Šuvajevs seznámil přítomné, historiky, studenty, členy diplomatického sboru, zástupce lotyšského Parlamentu, členy Lotyšsko-české společnosti a zástupce médií  s  myšlenkami mistra Jana Husa, J. A. Komenského, T. G. Masaryka, Jana Patočky a Václava Havla. Pod různými úhly pohledu zhodnotil čin Jana Palacha, jeho protest proti smiřování se s invazí vojsk Varšavské smlouvy, koncem Pražského jara i nastupující normalizací. Samotnou výstavu úvodním slovem poté zahájili ředitel Národního historického muzea Lotyšska Dr. hist. Arnis Radiņš, velvyslanec České republiky v Lotyšsku Miroslav Kosek a Dr. Hist. Ritvars Jansons z Lotyšského státního archivu.

Výstava se skládá ze dvou částí. První popisuje život, čin a odkaz Jana Palacha, který se dne 16. ledna 1969 upálil na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.
Druhá část představuje architektonickou soutěž na vybudování Památníku Jana Palacha v ve Všetatech. V rámci expozice  je vystavena i  posmrtná maska studenta Jana Palacha.

Výstava potrvá do 31 března 2017.

Galerie


Konec Pražského jara. Tragický - protest studenta Jana Palacha