english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzpomínková akce k 75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha

V úterý 6. června byla v Muzeu války v Rize pod záštitou ministra obrany České republiky zahájena výstava připomínající 75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Výstava, jejímž autorem je Vojenský historický ústav Praha, se uskutečnila ve spolupráci Velvyslanectví České republiky v Rize. Záštitu nad touto výstavou rovněž symbolicky převzaly velvyslanectví Slovenska, Izraele a Spojeného království. Armádu České republiky zastupoval ředitel Vojenského historického ústavu Praha plk. Aleš Knížek a přidělenec Ministerstva obrany pro Pobaltí pplk. Tomáš Říman.

Po úvodním slovu velvyslance Miroslava Koska proběhl v přednáškovém sále muzea dvouhodinový seminář pro odbornou i laickou veřejnost, svoje příspěvky přednesli historici Zdeněk Špitálník z VHÚ („Atentát na Heydricha”), Jānis Tomaševskis z lotyšského Muzea války („Lotyšské národní hnutí odporu během druhé světové války“), ředitel lotyšského Židovského muzea Iļja Ļenskis („Holocaust v Lotyšsku“) a plk. Michal Burian („Anthropoid – fikce a realita”) rovněž z VHÚ.

Poté byla v prostorách Muzea války  slavnostně  zahájena projevy velvyslance Miroslava Koska a velvyslance Slovenské republiky Petera Hatiara samotná vvýstava „Atentát na Reinharda Heydricha – smrt architekta holocaustu“.

Výstava je připomínkou 75. výročí nejvýznamnější československé odbojové akce během 2. světové války a jedné z největších odbojových akcí v okupované Evropě. Atentát na říšského protektora byl dílem zahraničního i domácího odboje. Jeho provedení mělo za následek rozpoutání brutálních odvetných opatření, jaká do té doby neměla na území protektorátu obdobu, včetně vypálení obce Lidice a poprav tisíců českých vlastenců.

Expozice připomíná na čtrnácti panelech události z válečných let 1939-1945. Jádro výstavy popisuje dění od podzimu 1941, kdy Reinhard Heydrich coby zastupující říšských protektor přichází do Prahy, do května 1942, kdy se uskutečnil atentát. Panely expozice se týkají přípravy atentátu, jeho provedení příslušníky československých zahraničních jednotek, součinnosti s domácím odbojem atd.

Důležitá část výstavy je věnována přímo osobě R. Heydricha a jeho plánům na tzv. konečné řešení židovské otázky, jejichž byl hlavním autorem a na kterých pracoval již od roku 1939. V širším rámci také výstava představuje vztahy mezi československým, resp. českým a židovským národem a posléze státem Izrael, a to během 20. století – od osoby prezidenta T. G. Masaryka, který byl jedním z hlavních obhájců v tzv. Hilsnerově aféře v letech 1899-1900, až po konec 40. let, kdy Československo pomáhalo Izraeli krátce po jeho vzniku svými zbrojními dodávkami.

Na výstavě jsou vedle textových a obrazových dokumentů vystaveny i přesné repliky některých předmětů, které se přímo týkají provedení atentátu a které byly použity herci  Cillianem Murphym a Jamie Dornanem ve filmu Anthropoid, například bunda Jozefa Gabčíka, svetr a košile Jana Kubiše a bomba vyrobená z britského protitankového granátu a použitá při samotném útoku na Heydricha.

Galerie


výročí atentátu na RH