english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

45. ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2017 v Rize

Velvyslanectví České republiky v Rize uspořádalo na státní svátek 28. září 2017 v prostorách Rižské radnice tradiční slavnostní vyhlášení vítězů 45. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2017.

Organizace Spojených národů prohlásila rok 2017 Mezinárodním rokem udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj, a proto byl jubilejní 45. ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (MDVV) Lidice 2017 zasvěcen tématu „Cestování“. V letošním ročníku se na výtvarnou výstavu zaregistrovalo 125 lotyšských škol i jednotlivců. Ze škol a dětských center bylo do České republiky přivezeno k posouzení 671 prací, maleb, kreseb, grafik, keramických a kombinovaných prostorových prací, z nichž odborná porota vybrala  43  nejzdařilejších  a udělila 35 čestných uznání a 8 medailí „Lidická růže“.

Slavnostní odpoledne, vyhlášení vítězů 45. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy (MDVV) Lidice 2017 v den státního svátku 28. září zahájila svým proslovem Hana Havránková z Velvyslanectví České republiky v Rize. Pozdravila všechny přítomné a ocenila úspěchy mladých úspěšných tvůrců. Přivítala také významného hosta, kurátorku MDVV Lidice Mgr. Ivonu Kasalickou. Paní kurátorka ve svém příspěvku vysoce hodnotila účast Lotyšska a práci mladých tvůrců, jejich pedagogů i rodičů.  K oceněným dětem promluvila i Agra Bērziņa z Národního centra pro vzdělávání Lotyšska.

Poté kurátorka Mgr. Ivona Kasalická předala nejúspěšnějším mladým tvůrcům diplomy a medaile. Na závěr odpoledne se pro účastníky uskutečnila projekce české  pohádky „Lotrando a Zubejda“  režiséra  Karla Smyczka.  Film do lotyštiny přeložil Māris Delveris  a simultánně tlumočila Elīna Krupoviča.

Mladí lotyšští tvůrci a jejich pedagogové znovu potvrdili, že jejich země patří již tradičně k výrazným účastníkům a oceňovaným na MDVV.  Je to dílem nadšení, talentu a vytrvalosti dětských malířů a práci jejich učitelů i rodičů, ale také obětavé každoroční pomoci paní Ilzy Rimicāne, umělecké
vedoucí Dětského a mládežnického centra Daugmale v Rize a Arety Raudzepy, referentky
Národního centra pro vzdělávání Ministerstva vzdělávání a vědy Lotyšska.

ZÚ Riga si váží příležitosti přivítat v Rize vzácného hosta, kurátorku MDVV Lidice Ivonu Kasalickou. ZÚ Riga tradičně a s hrdostí podporuje tuto významnou mezinárodní soutěž.

Galerie


MDVV Lidice 2017