english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

„Joan Brehms (1907–1995): scénograf, architekt, malíř"

Ve čtvrtek 9. listopadu 2017 se konala vernisáž výstavy  „Joan Brehms (1907–1995): scénograf, architekt, malíř" v Muzeu lotyšského divadla v Rize. Výstavu připravilo Národní muzeum České republiky ve spolupráci s Muzeem lotyšského divadla, Lotyšskou akademií kultury, Velvyslanectvím České republiky v Rize a rodinou scénografa. Výstava se koná u příležitosti 110. výročí narození Joana Brehmse. Do Rigy se výstava přesunula z města Liepāja. 

Otevření výstavy zahájil a moderoval ředitel Muzea lotyšského divadla v Rize pan Jānis Siliņš, na úvod zazněl Fibichův Poem, velvyslanec České republiky poděkoval všem, kteří se na organizaci výstavy podíleli, přítomné pozdravily i kurátorka výstavy paní Lenka Šaldová z Národního muzea České republiky a prorektorka Lotyšské akademie kultury paní Zane Šiliņa.

Jeden z posledních Brehmsových dopisů, vzpomínku na rodné Lotyšsko, přednesl významný lotyšský herec Gunars Placēns. Vernisáž byla zakončena tóny Humoresky A. Dvořáka.

Výstava v Rize potvrvá do 7. ledna 2018.

ZÚ Riga může i nyní konstatovat, že i v hlavním městě se zahájením výstavy podařilo splnit dlouholeté přání příbuzných a přátel J. Brehmse, české odborné veřejnosti a kulturních institucí, navrátit památku významného českého scénografa kromě jeho rodného města Liepāja  i do Rigy, na kterou na konci svého života často vzpomínal.

Za  uvedení výstavy v Rize patří poděkování zejména Národnímu muzeu ČR, řediteli Muzea lotyšského divadla Jānisi Siliņšovi, všem jednotlivcům i institucím, kteří se na tomto rozsáhlém a úspěšném projektu podíleli, včetně rodinných příslušníků a přátel Joana Brehmse, zvláště potom paní Daně Vitáskové a paní Baibě Māzere. A rovněž Vojtěchu Poláčkovi, Lence Šaldové, Anně Langerové a Adéle Skoupé z Národního muzea České republiky, bez jejichž nadšení a práce by se výstava nemohla uskutečnit.

Galerie


Opening of the Exhibition _Joan Brehms