english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čechomor v Lotyšsku


19. června 2018 se v rámci česko-slovenského kulturního týdne v koncertním sále Velká Gilda v historickém centru Rigy uskutečnil  společný koncert skupiny Čechomor a lotyšského symfonického  orchestru Sinfonietta Riga.  Společná česko-slovenská akce se uskutečnila v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 50. výročí Pražského jara.

Koncert byl zahájen slavnostním proslovem ministryně kultury Lotyšska paní Dace Melbārde.

 

Karel Holas (housle, zpěv), František Černý (kytara, zpěv), Adam Malík (kytara, klarinet, zpěv) Matěj Lienert (bicí, zpěv), Lukáš Čunta (kytara, zpěv) a zpěvačka Martina Pártlová poté uvedli skladby z alba Proměny. Publiku v koncertním sále Velká Gilda představil Čechomor za doprovodu Sinfonietty písně Slunéčko, Proměny, Mezi horami,  Vyšly ryby, vyšly, Dobře ti je Janku, Zdálo sa ně, Mamko nedávej mě, Husičky, Hruška, V zeleném háji, Svatba, Voják, Šimbolice, Větříček aj.

Hned od začátku se podařilo souboru navodit velmi milou  a radostnou  atmosféru. Každá píseň byla odměněna potleskem a při sólovém vystoupení bubeníka Matěje Lienerta se  obecenstvo přidávalo nadšeným tleskáním do rytmu. Koncert navštívilo přes  400 hostů, hlavní sál Velké Gildy byl zcela zaplněný. Po koncertu následovala recepce s prezentací českých, moravských a slovenských vín a čepovaného piva Budvar.

O Čechomoru a o jeho společném vystoupení s rižskou Sinfoniettou  informovaly lotyšské deníky i lotyšský rozhlas.  Interview s umělci  i vystoupení i natáčela lotyšská televize.

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/20.06.2018-cehomor-un-sinfonietta-riga-sinergija.id133482/

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/19.06.2018-cehu-folkgrupa-cehomor-un-simfonietta-riga-sovakar-lielaja-gilde.id133352/

Vystoupení Čechomoru by nebylo možné uskutečnit bez významných sponzorských příspěvků z řad partnerů Velvyslanectví České republiky v Rize - letecké společnosti  Air Baltic, pivovaru Budvar, České zbrojovky Uherský Brod, společností Dinaz, SIA FAN, Joker, Mattoni, banky Rietumu a její labdarības fonds, SVOS Přelouč, Škody Auto, Škody Transportation a Vodních zdrojů Praha.

Děkujeme.

 

Galerie


Čechomor v Lotyšsku