english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert Československého komorního dua k 100. výročí vzniku Československa

V úterý 24. dubna se konal  v malém varhanním sále Lotyšské akademie múzických umění Jazepse Vitolse koncert Československého komorního dua.
 

Koncert oficiálně zahájili velvyslanci Slovenské republiky Peter Hatiar a České republiky Miroslav Kosek. Houslista Pavel Burdych (CZ) a klavíristka Zuzana Berešová (SK) představili publiku 10 skladeb slovenských a českých autorů. Koncert byl určen zejména pro členy diplomatického sboru a pro další pozvané hosty mj. slovenské a české krajany, zástupce lotyšského Ministerstva zahraničních věcí a členy Lotyšskočeské společnosti. Ve varhanním sále  Lotyšské akademie múzických umění Jazepse Vitolse ocenili mezi jinými skladbu Bedřicha Smetany „Z domoviny“, Ilji Zeljenky „Musica Slovaca“, Josefa Suka „Pohádka, op. 16“. Velký potlesk si vysloužila „Vzpomínka na Bardejov, op. 31“  Bély Kélera a závěrečný „Suvenýr“ Ladislava Kupkoviče. Koncertu se zúčastnili zástupci všech zastupitelských úřadů akreditovaných v Rize, většinou na úrovni velvyslanců. Ohlasy hostů na koncert byly mimořádně pozitivní, což svědčí o vysoké umělecké úrovni interpretů a rovněž o vhodně vybraném repertoáru. 

Důstojná vzpomínka na 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků byla zakončena setkáním interpretů s hosty u číše vína.

Galerie


DUO1