english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Neznámá hrdinka od rozhlasu a Příběh jedné fotografie: Muž s odhalenou hrudí

U příležitosti 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR se 19. září 2018 v prostorách Muzea války v Rize uskutečnila společná akce Velvyslanectví České a Slovenské republiky v Rize, společná vernisáž výstav Neznámá hrdinka od rozhlasu   a  Příběh jedné fotografie: Muž s odhalenou hrudí. Vernisáži předcházela beseda Pražské jaro a jeho odezvy v Lotyšsku se studenty Fakulty historie a filozofie Lotyšské univerzity.

Výstava Neznámá hrdinka od rozhlasu představuje příběh lékařky pražské záchranné služby Světluše Závorové, která zachraňovala raněné u budovy Československého rozhlasu v době největších střetů 21. srpna 1968. Výstava vychází z jejího dopisu uloženého ve sbírce Národního muzea. Tento dopis, který mladá lékařka napsala týden po invazi svým rodičům, je unikátním svědectvím o situaci v ulicích okupované Prahy a také dokladem odvahy této mladé ženy. Dopis je jedinečným pohledem na tehdejší události v hlavním městě z perspektivy záchranářky. Expozici připravilo a logisticky zajistilo Národní muzeum.

 

Příběh jedné fotografie: Muž s odhalenou hrudí je název druhé výstavy. Ikonická fotografie Ladislava Bielika zachycuje Emila Galla, který stojí na jednom z centrálních náměstí v Bratislavě s obnaženou hrudí před hlavní okupačního tanku. Tato fotografie z 21. srpna 1968 se stala symbolem nenásilného odporu obyvatel slovenské metropole proti okupaci.

Výstavu zahájili velvyslanci České a Slovenské republiky, Miroslav Kosek a Ladislav Babčan  spolu s  generálním ředitelem Národního muzea v Praze Michalem Lukešem za účasti ministra obrany  Lotyšska R. Bergmanise a představitelů diplomatického, kulturního a společenského života v Rize, členů Česko-lotyšské společnosti a studentů Lotyšské univerzity. Do lotyštiny projevy tlumočili  Maris Delveris a Edgards Skvariks z české a slovenské ambasády.

 

Vernisáži předcházela odpolední debata  se studenty Fakulty historie a filozofie Pražské jaro a jeho odezvy v Lotyšsku na půdě Lotyšské univerzity. Na úvod zazněla přednáška náměstka generálního ředitele Národního muzea pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost  Michala Stehlíka a příspěvek lotyšského vysokoškolského pedagoga a historika Martiňše Mintaurse, který se zaměřil na reakce na události Pražského jara v tehdejší lotyšské společnosti. Kromě obou přednášejících se následující besedy se svými příspěvky účastnil i Marek Junek, ředitel Historického muzea Národního muzea. V přednáškové učebně se sešlo 75 hostů, především studentů. Celou besedu s historiky připravila Elina Krupoviča z českého velvyslanectví v Rize.

 

Velvyslanectví České republiky v Rize si dovoluje touto cestou poděkovat Národnímu muzeu za přípravu této výstavy, která již od začátku zaznamenává značný zájem lotyšské veřejnosti.

 

Galerie


Exhibition_ August 1968