english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Křest monografie „Bezvarīgo vara: Masariks, Patočka, Havels“

Dne 24. ledna 2019 se na Ústavu filozofie a sociologie Lotyšské univerzity zástupce velvyslance České republiky  zúčastnil křtu monografie „Bezvarīgo vara: Masariks, Patočka, Havels“ („Moc bezmocných: Masaryk, Patočka, Havel”). V monografii byly shrnuty i  přednášky, které  zazněly na stejnojmenné konferenci, která se konala se v Rize ve dnech 24. a 25. října 2017.
 

Patronkou konference byla prof. Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, prezidentka Lotyšské republiky v letech 1999-2007. Odkaz na esej Václava Havla „Moc bezmocných“ (1978) v jejím názvu předznamenává tematický okruh úvah, v centru pozornosti jsou vztahy moci a individua v demokratických a nedemokratických režimech. Jeden z autorů monografie prof. Igors Šuvajevs přečetl v úvodu dopis bývalé prezidentky Lotyšské republiky prof. Dr. Vaira Vīķe-Freibergy, adresovaný k vydání monografie. 

Zástupce velvyslance Ing. Vítězslav Schwarz, Ph.D. vyjádřil  ve svém projevu potěšení, že právě Velvyslanectví ČR v Rize se mohlo podílet na organizaci této konference a na vydání stejnojmenné monografie.


Sborník prací lotyšských a českých autorů a filozofů zahrnuje také překlady textů do lotyštiny, které byly v lotyštině publikované poprvé. Jedná se o eseje  „Světová revoluce. Demokracie"  Tomáše Garrigua Masaryka, „Evropa a doba poevropská“ Jana Patočky a  „Moc bezmocných" Václava Havla. Vydání monografie v Lotyšsku je důkazem zájmu lotyšské odborné veřejnosti o odkaz předních českých  filosofů.

Bývalý velvyslanec Lotyšské republiky v České republice Alberts Sarkanis seznámil přítomné s významem Václava Havla a jeho díla pro lotyšské badatele a lotyšskou společnost. Autor lotyšského překladu Masarykova a Havlova díla Jānis Krastiņš se podělil o své vzpomínky na tlumočení návštěvy Václava Havla v Lotyšsku. Profesorka Lotyšské univerzity Maija  Kūle shrnula dosavadní spolupráci lotyšských a českých filosofů a studentů filosofie a  Akademie věd LV a Akademie věd ČR.