english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Epoque Quartet v Rize u příležitosti CZ EU PRES

U příležitosti českého předsednictví v Radě EU vystoupil dne 7. září v největším sále Lotyšské národní knihovny (LNK) v Rize úspěšný český smyčcový kvartet Epoque Quartet. Koncert byl zahájen úvodním slovem velvyslankyně Jany Hynkové. Poté Vít Petrášek, David Pokorný, Vladan Malinjak a Vladimír Klánský ve své famózní hře předvedli skladby českých i zahraničních autorů a od publika sklidili nadšený potlesk.

Ve svém úvodním vystoupení připomněla velvyslankyně Jana Hynková hlavní priority EU CZ PRES a krátce přiblížila dosavadní průběh předsednictví s důrazem na aktuální mezinárodní dění, zejm. situaci na Ukrajině. Následoval koncert Epoque Quartet, který byl zahájen hymnou EU, Ódou na radost, a pokračoval výborně vybranou směsí vážné hudby (A. Dvořák) i hudby trochu odlišných žánrů, jako byla třeba hudba filmová, například od J. Williamse z filmu Schindlerův seznam, či Piazzollova Ave Maria. Nechyběla ani skladba „Zrození“ současného českého skladatele Jana Kučery, který s Epoque Quartet dlouhodobě spolupracuje. Plánovaná část koncertu skončila dlouhým potleskem, který přiměl umělce vrátit se dvakrát na pódium s přídavkem, přitom hned tím prvním publikum velmi překvapili, neboť sehráli do instrumentální podoby upravenou lotyšskou lidovou píseň „Pút, véjini“ (Foukej, větříčku).

V sále LNK se sešlo bezmála 200 diváků, mezi nimi mnoho zástupců diplomatické komunity, ministerstev zahraničí či obrany a dalších rezortů, národní velitelé jednotek eFP NATO, včetně sedmi příslušníků 9. úkolového uskupení A ČR, členové Lotyšsko-české společnosti, ale i několik členů lotyšského Jawa klubu, nebo studentů češtiny z Lotyšské univerzity a dalších.

Na koncert navázalo slavnostní otevření výstavy „České dědictví UNESCO“, s podtitulem „sloh se nepíše, sloh se kouká“ a číše vína v přilehlých prostorách LNK.

Projev velvyslankyně

Projev velvyslankyně

EQ

EQ

EQ

EQ

EQ

EQ

Vernisáž výstavy UNESCO

Vernisáž výstavy UNESCO