english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Víkend českého a slovenského filmu online 20.-21.11.2021

U příležitosti připomínky Dne boje za svobodu a demokracii, který slavíme 17.listopadu, připravilo Velvyslanectví České republiky v Lotyšsku ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovenské republiky v Lotyšsku víkendové promítání českého a slovenského filmu. Z důvodu pandemie se projekce filmů uskuteční online. Ke shlédnutí bude český film Kawasakiho růže a slovenský film Dôverný nepriateľ.

Online promítání filmů se uskuteční ve dnech 20.-21.11.2021.

„Vše bude zapomenuto a nic nebude odčiněno“, říká podtitul k filmu Kawasakiho růže.

Píše se rok 2009. Pavel Josek, významný vědec a bývalý disident, má dostat státní vyznamenání za statečnost. Při natáčení televizního dokumentu o jeho životě vyjde najevo, že se začátkem 70. let – pod tlakem tajné policie – podílel na diskreditaci bývalého přítele, který byl nakonec donucen k emigraci. Film líčí události, které se odehrály před třiceti lety, aniž by použil jediný flashback. Rodinné drama vrhá světlo na praktiky, které tajná policie používá k diskreditaci svých odpůrců. Emotivní příběh viny a odčinění, úskalí paměti a potřeby odpuštění.

Kawasakiho růže je prvním českým nebo slovenským filmem, který se věnuje problematice spolupráce s bývalou československou tajnou policií. Tato historie musí být pro některé, kteří přežili éru, stále syrová. Ale tento film je jemnějšího pohledu, bez zuřivého obviňování nebo ukrutných omluv... (National Public Radio U. S.)

 

Odkazy s filmy jsou platné od soboty 20. 11. od 8h do neděle 21. 11. 24h. 

Kawasakiho růže: https://dafilms.cz/film/13954-kawasakiho-ruze

Dôverný nepriateľ: https://vimeo.com/470613046/f45cd42164

 

Užijte si sledování filmů!

 

Poster

Poster

Poster CZ&SVK (PNG, 717 KB)

Kawasaki (PDF, 474 KB)

Intimate Enemy (PDF, 154 KB)