english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mezinárodní dětská výtvarná výstava LIDICE 2020 – laureáti z Lotyšska

48. ročník mezinárodní dětské výtvarné soutěže „LIDICE 2020“ vyvrcholil v České republice zveřejněním jmen oceněných autorů. Letos bylo z Lotyšska do ČR zasláno 828 prací, ze kterých bylo oceněno 54 autorů, z nichž osm získalo nejvyšší hodnocení soutěžní medaile „Lidická růže“. Ostatní získali Čestné uznání.

Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) vyhlásilo rok 2020 za Mezinárodní rok ochrany rostlin a v reakci na tuto výzvu bylo pro 48. ročník navrženo téma „KRAJINA“. Do české soutěže bylo přihlášeno více než 22 tisíc dětských prací z celého světa. Letos bylo z Lotyšska do ČR zasláno 828 prací, ze kterých bylo oceněno 54 autorů, z nichž osm získalo nejvyšší hodnocení soutěžní medaile „Lidická růže“. Ostatní získali Čestné uznání.

 

Kvůli současné zdravotní situaci po celém světě se letos slavnostní předání cen a dárků v Lotyšsku uskuteční ve virtuální podobě – každý z lotyšských laureátů obdrží balíček, ve kterém bude jeho cena či diplom, osobní dopis od velvyslankyně České republiky v Lotyšsku, paní Jany Hynkové, a kniha českého autora v překladu do lotyštiny. Velvyslanectví se také rozhodlo podpořit letošní oceněné on-line slavnostní akcí na svých facebookových stránkách (https://www.facebook.com/czechembassyinlatvia): od 5. listopadu zde bude vystavena videoprezentace s pracemi všech laureátů letošního ročníku soutěže z Lotyšska.

 

Velvyslanectví České republiky v Lotyšsku děkuje všem partnerům, podílejícím se na organizaci této výstavy v Lotyšsku, a přeje všem účastníkům soutěže hodně zdraví a mnoho úspěchů v jejich další umělecké činnosti!

 

MDVV Lidice (https://www.mdvv-lidice.cz/) je výstava–soutěž pro děti od 4 do 16 let pro všechny typy škol a organizací, které pracují s dětmi – mateřské školy, základní školy, základní umělecké školy, speciální školy, střediska volného času dětí a mládeže, domy dětí, víceletá gymnázia a ostatní střední školy. Zúčastnit se mohou i jednotlivci. Odborná porota, složená z učitelů výtvarné výchovy a výtvarníků, vybírá pro expozici přibližně 1 400 prací, oceněným pracím je uděleno Čestné uznání a nejlepším pracím medaile Lidická růže.