english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mezinárodní dětská výtvarná výstava LIDICE 2021 – laureáti z Lotyšska

49. ročník mezinárodní dětské výtvarné soutěže „LIDICE 2021“ vyvrcholil v České republice zveřejněním jmen oceněných autorů. Letos bylo z Lotyšska do ČR zasláno 440 prací, ze kterých bylo oceněno 38 autorů, z nichž osm získalo nejvyšší hodnocení soutěžní medaile „Lidická růže“. Ostatní získali Čestné uznání.

Před sto lety použil český spisovatel Karel Čapek ve své hře R.U.R. poprvé slovo robot. Při hledání výrazu, jakým nazvat umělé dělníky, požádal o radu svého bratra, malíře Josefa Čapka. „Tak jim říkej Roboti,“ zamumlal přes štětec Josef Čapek. A tak ze slovanského slova pro nucenou práci – robota – vzniklo slovo, které zná celý svět. Dnes se nám různé přístroje, roboti, zabydlely na našich stolech i v kapsách. Během těch sta let nabrali různých podob, pomáhají doma, ve výrobě, v lékařství a bohužel je i otázkou, zda nás v něčem nevedou třeba i do slepých uliček. Doporučení k etickým zásadám používání umělé inteligence se stalo jedním z témat konference UNESCO v roce 2021 a v reakci právě na tuto výzvu bylo pro 49. ročník navrženo téma „Robot a umělá inteligence“. Do české soutěže bylo přihlášeno více než 11 tisíc dětských prací z celého světa. Letos bylo z Lotyšska do ČR zasláno 440 prací, ze kterých bylo oceněno 38 autorů, z nichž osm získalo nejvyšší hodnocení soutěžní medaile „Lidická růže“. Ostatní získali Čestné uznání.

Kvůli trvající zhoršené epidemické situaci po celém světě se i letos slavnostní předání cen a dárků v Lotyšsku uskuteční ve virtuální podobě – každý z lotyšských oceněných dostane balíček, ve kterém bude jeho cena či diplom, osobní dopis od velvyslankyně České republiky v Lotyšsku, paní Jany Hynkové, a kniha českého autora v překladu do lotyštiny. Velvyslanectví se také rozhodlo podpořit letošní oceněné on-line slavnostní akcí na svých facebookových stránkách (https://www.facebook.com/czechembassyinlatvia): od 3. listopadu zde bude vystavena videoprezentace s pracemi všech laureátů letošního ročníku soutěže z Lotyšska.

 

Velvyslanectví České republiky v Lotyšsku děkuje všem partnerům, podílejícím se na organizaci této výstavy v Lotyšsku, a přeje všem účastníkům soutěže hodně zdraví a mnoho úspěchů v jejich další umělecké činnosti!

 

MDVV Lidice (https://www.mdvv-lidice.cz/) je výstava – soutěž pro děti od 4 do 16 let pro všechny typy škol a organizací, které pracují s dětmi – mateřské školy, základní školy, základní umělecké školy, speciální školy, střediska volného času dětí a mládeže, domy dětí, víceletá gymnázia a ostatní střední školy. Zúčastnit se mohou i jednotlivci. Odborná porota, složená z učitelů výtvarné výchovy a výtvarníků, vybírá pro expozici přibližně 1.400 prací, oceněným pracím je uděleno Čestné uznání a nejlepším pracím medaile Lidická růže.