english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Riga IFF
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mezinárodní filmový festival Riga 2020 s bohatou českou účastí

Československá nová vlna bude letos dominovat na Mezinárodním filmovém festivalu Riga 2020. Českou (československou) kinematografii bude reprezentovat nejen obnovená česká klasika, ale také novější tituly, včetně letošní novinky Šarlatán nebo loni dokončeného dokumentu o jednom z nejuznávanějších českých filmových režisérů, Miloši Formanovi.

V době od 15. do 25. října 2020 se uskuteční již šestý Mezinárodní filmový festival Riga 2020, který tento rok představí celou řadu českých filmů – od klasických jako je např. Spalovač mrtvol Juraje Herze (1968), Hoří, má panenko Miloše Formana (1967), Intimní osvětlení Ivana Passera (1965), Démanty noci Jana Němce (1964) – až po novější: Šarlatán Agnieszky Hollandové (2020), Forman Vs Forman Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny (2019), Efekt Vašulka Hrafnhildur Gunnarsdóttirové (2019) a jiných.

Mezinárodní filmový festival v Rize byl založen v roce 2014 a během krátké doby se stal jednou z největších kulturních akcí v Lotyšsku. Jedná se o každoroční filmový festival, který představuje mezinárodní filmovou tvorbu s aktuálními díly, vytvořenými v oblasti Baltského moře a severských zemí, a seznamuje domácí publikum s aktuálním děním ve filmovém světě. Festival podněcuje zájem veřejnosti o aktuální vývoj na současné kinematografické scéně a podporuje dialog mezi diváky a tvůrci.

Diváci se mohou těšit na projekce v kině, některé filmy budou ke shlédnutí on-line. Podrobnější informace o programu festivalu: https://rigaiff.lv/en/calendar/