english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Riga
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezentace faksimilového vydání knihy Jiřího Holíka v lotyšském Muzeu Turaida

10. listopadu 2022 uspořádalo lotyšské muzeum Turaida vědecko-praktickou konferenci a vernisáž faksimilového vydání knihy českého exulanta, duchovního a zahradníka sedmnáctého století Jiřího Holíka „Vereinigter Liff- und Aus-Ländischer Garten-Bau” (Spojené Vidzemské a zahraniční zahradnictví). Na akci vystoupila se svým příspěvkem i velvyslankyně České republiky v Lotyšsku paní Jana Hynková.

V roce 1684 vyšla v Rize v tiskárně Johanna Georga Wilkeho kniha českého badatele a zahradníka Jiřího (George) Holíka „Vereinigter Liff- und Aus-Ländischer Garten-Bau“ ("Spojené Vidzemské a zahraniční zahradnictví"). Kniha se stala bestsellerem a dočkala se dalších 20 dotisků, ale v Pobaltí jsou známy pouze dva výtisky prvního vydání této vzácné knihy, z nichž jeden je uložen v muzeu Turaida.

 

V roce 2022 díky projektu muzea Turaida spatřilo světlo světa faksimilové vydání knihy, součástí kompletu tohoto vydání je také brožura s textovou adaptací v moderní němčině, včetně překladu do lotyštiny a angličtiny. Autorem lotyšského překladu je Edgars Ceske, historik a hlavní odborný pracovník muzea Turaida.

 

Faksimile

Faksimile