english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Riga
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní představení učebnice „Praktická gramatika češtiny“ na ZÚ Riga

Ve čtvrtek 20. října 2022 jsme na Velvyslanectví České republiky v Rize slavnostně pokřtili novou učebnici "Praktická gramatika češtiny", jejíž autorkou je naše kolegyně a docentka Lotyšské univerzity Naděžda Kopoloveca. Naše velvyslanectví vydání knihy finančně podpořilo. Od listopadu bude gramatika k dispozici studentům v Lotyšské národní knihovně, v Knihovně humanitních věd Lotyšské univerzity a v Akademické knihovně Lotyšské univerzity.

U příležitosti českého předsednictví v Radě EU, Dne evropských jazyků, 25. výročí výuky češtiny v Lotyšsku a 20. výročí otevření Centra bohemistiky a polonistiky Fakulty humanitních věd Lotyšské univerzity se 20. října 2022 na Velvyslanectví České republiky v Rize uskutečnil křest učebnice "Praktická gramatika češtiny" docentky Lotyšské univerzity Naděždy Kopolovecy. Akci navštívilo na 30 hostů, mezi nimi představitelé vysokých škol a knihoven, zástupci ministerstva zahraničí LR, členové Lotyšsko-české společnosti a další.

O učebnici

Nová publikace je přehledem současného českého spisovného jazyka a obsahuje informace o historickém vývoji češtiny a popis jejího fonetického, lexikálního a gramatického systému. Gramatika může být použita jako doplňkový materiál k jakékoli učebnici češtiny. Vzhledem ke svému praktickému zaměření obsahuje publikace pouze nejdůležitější gramatické jevy nezbytné pro používání češtiny od úrovně začátečník až po B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Praktická gramatika češtiny bude užitečná pro všechny, kteří se chtějí naučit česky natolik, aby mohli pohodlně komunikovat v tomto jazyce. Gramatika je určena studentům lotyšských vysokých škol, samoukům a dalším zájemcům o samostatnou výuku češtiny. Vydání knihy bylo spolufinancováno velvyslanectvím ČR v Rize.

Učebnice

Učebnice

Učebnice

Učebnice

Učebnice

Učebnice